Somogyfajsz

A település természeti értékeiről, a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzet páratlanul gazdag növény- és állatvilágáról, valamint egy ipartörténeti emlékéről, a honfoglalás korában működött őskohójáról nevezetes.

A faluról az első írásos emlék 1239-ből származik, de egy feltárt őskohó azt bizonyítja: már a X. század közepén település volt e helyen, illetve közvetlen környékén. Az évezredes ipartörténeti emléket az Őskohó Múzeum mutatja be.

Feltételezhetően a honfoglalás után Fajsz fejedelem alakította ki egyik központját Somogyfajsz környékén. A fejedelem bukása után került a terület Koppány családjának a kezébe. A XVI. században Fajszi Ferenc és Török Bálint birtokában volt e vidék. Jó száz évvel később már csak pusztaként szerepelt.

A falu utolsó birtokosa, a Kund család volt. 1872-ben épített eklektikus stílusú kastélyuk építészeti műemlék. A kastélyt több mint 14 hektáros park veszi körül, évszázados fákkal. Somogyfajsz Kaposvárról, illetve Balaton térségébőla lengyeltóti útról Osztopánnál lekanyarodva;Marcali felől Niklán, Pusztakovácsin át közelíthető meg. Vasútállomása nincs.

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!