Visnye

A Somogy és Baranya határán fekvő több, kisebb részből álló településcsoportot Kadarkút-Hencse-Hedrehely felől lehet megközelíteni.

Kövesút nem vezet minden részébe, a Zselici Tájvédelmi Körzet mellett fekvő Visnyeszéplakot csak földúton lehet elérni.

A XV. században már szerepel az oklevelekben, (Wysnuye), mint Hedrehely város tartozéka. Környéke a római időktől fogva szőlőtermesztéséről volt nevezetes. A középkortól napjainkig mindig több településrészből állt. Ma Visnye, Kápolnásvisnye, Hárserdőtelep, Visnyeszéplak és Pacsérvisnye alkotják a közigazgatási egységet. A XX. század második felében a településcsoport lakosságszáma rohamosan csökkent. Mára már az elnéptelenedés megállt, sőt a legfestőibb környezetben fekvő Visnyeszéplak ismét fejlődésnek indult. A hagyományosnak mondható növények és állatok tartása mellett megjelent a biogazdálkodás. A települést a városi lakosok felfedezték és idetelepültek. A zselici erdők jó gyűjtőhelyet biztosítanak a méhek számára, az általuk előállított méz eljut a távolabbi településekre is.

A Zselic erdőrengetege jó búvóhelyet biztosított a betyárok számára. Az 1848-49-es szabadságharc leverése után számos szegénylegény bujdosott a védelmet jelentő erdőkben. A településektől távolabbi csárdák a betyárok tartózkodási helyéül szolgáltak. A híres betyárok sírjait hosszú ideig gondozta a nép. Visnyeszéplakon még ma is ápolják Pali betyár sírját.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Elhelyezkedés

Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!