Taszár

A Kaposvár közelében lévő település jól megközelíthető 61-es úton, vagy vasúton, a Budapest-Gyékényes vasútvonalon.

A falu nevéül választott "taszár" szó a fa-, illetve az ácsmunkára utal. A feltételezések szerint a környező hatalmas erdők fái jó alapanyagot biztosítottak az itteni, híressé vált ácsok számára. A török uralom alatt ők építették meg a Kapos mocsarain átvezető egyetlen átkelőhelyet.

Ezen a környékén számos honfoglalás előtti leletet tártak fel. Ez is bizonyítja, hogy régóta lakott hely. De annak ellenére, hogy Taszár múltja több ezer évre vezethető vissza, neve a XX. század elejéig alig hallhattunk róla. Világszerte ismertté 1995-től az amerikai katonák megjelenésével vált.

A település XX. századi élete egybeforrott a repülőtérrel. Építését az állomással szemközti legelőn 1928 tavaszán kezdték el, avatását másfél év múlva, 1929. szeptember 1-jén tartották. A rendszeres légi forgalom 1930. április 1-jén indult meg. A katonai hasznosítás nem sokáig váratott magára, először 1936-ban szálltak fel itt harci gépek, majd a második világháború idején előbb a német, majd később a szovjet légierő használta. A háborút követően 1949-ben kezdték meg a betonalapú pályák elkészítését. Ettől kezdve a hazai légvédelem fontos bázisa lett Taszár. 1995 decemberében a repülőtér új életet kezdett. A magyar repülőcsapat helyét átvették az Amerikai Egyesült Államok boszniai békefenntartó alakulatai.

A harcok elmúltával egyre jobban felerősödik a repülőtér kettős (katonai és polgári) hasznosításának az igénye. A közeljövőben valószínűleg a hozzánk érkező külföldi turistákat és üzletembereket szállító repülőgépek is leszállhatnak majd itt.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Elhelyezkedés

Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!