Mindszentgodisa

A település megközelíthető közúton: a 66. számú útról - Dombóvár és Komló között - Oroszlónál kell letérni a Mindszentgodisára vezető útra.

Godisának - a Pusztaszabolcs-Pécs és a Dombóvár-Komló vonalon - vasúti megállója is van.

Mindszentgodisa Felsőmindszent és Godisa egyesüléséből alakult ki, majd 1979-ben az elnéptelenedő Gyümölcsényt is hozzá csatolták, így lakossága meglehetősen szétszórtan él. A legrégebben említett település 1422-ben Godisna alakban fordul elő, a feltételezések szerint szláv eredetű személynévből származik. A török idők alatt elnéptelenedett falut a XVIII. század közepén Fulda környéki német telepesek szervezték újjá.

A másik településrész neve (Felsőmindszent) templomának titulusára utal. A török hódoltság alatt folyamatosan lakott volt, a XVIII. század végén magyar lakossága mellé németek költöztek be. Ebben az időben a Petrovszky család birtokolta. 
Felsőmindszent neves szülötte Surányi Miklós (1882-1936) író, aki Pécsett diákoskodott, majd jogi tanulmányokat folytatva, többek között Máramaros megye fő levéltárosa lett. Fő műve, az Egyedül vagyunk, az egyik legnagyobb szabású Széchenyi-regény.

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Elhelyezkedés

Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!