Szigetvár

A gazdag történelmi múltat őrző város legismertebb látványossága a vár, valamint a település török kori műemlékei.

Szigetvár története szorosan összefonódott a vár történetével, a vár pedig Zrínyi Miklós személyével. A várban lévő Zrínyi Miklós Múzeum kiállításai is elsősorban az ő hősi küzdelmét idézik fel. A múzeumban emlékszobát rendeztek be Zrínyi Miklósnak, és városban több szobor is őrzi a szigetvári hős alakját. De a török kor emlékeit is méltó módon őrzi a város. Az egykori korániskola állandó kiállítása mellett közös emlékművet kapott a támadó Szulejmán szultán és a várvédő Zrínyi Miklós.

A várat szinte minden ide érkező turista felkeresi, és hasonlóan népszerű a gyógy- és termálfürdő is.

Vár- és várostörténet

Az Almás-patak árterületének ez a része évezredek óta lakott. A honfoglalás korában Botond törzse élt errefelé. Egyes kutatók szerint a városias település kialakulása szerzetesrendi szervező tevékenységnek is köszönhető. A XV. századra már a középkori fogalmaknak megfelelő várossá alakult, melyet biztonságot nyújtó védőművekkel erősítettek meg.

A település múltjának alakulása szorosan összefügg a vár történetével. A mai vár alapjait egy, a XV. század első harmadában épült háromemeletes téglatorony jelentette, amelyet körös-körül megerősítettek, kelet felé L alakban bővítettek. Ezt a várrészt a középső várat, csak palánkfal választotta el a hajdani lovagvártól (belső vár).

A mohácsi csata (1526) után mind a várat, mind a várost megerősítették. Elmés vízszabályozással a tóvá duzzasztott Almás-patakkal vették körül a szigeteket. Ekkoriban állta ki első ostromát Szigetvár. Később a várat és a várost védő bástyákat korszerűekké építtette át olasz hadmérnökökkel, s az ő elgondolásai alapján épült a várostól délre fel az "újváros".

Zrínyi Miklós, horvát bán és dunántúli főkapitány 1561-ben lett Szigetvár védelmének irányítója. A várat - 1566-os elfoglalása után - a törökök építették fel a ma is látható formájában, eltakarítva a középkori, három részből álló erődítmény romjait.
A megváltozott haditechnika miatt a XVIII. század közepére Szigetvár elvesztette hadászati fontosságát.

A XIX. század végén a Pécs-Barcs vasútvonal megépítése után a város bekapcsolódhatott az ország vérkeringésébe. Az évszázados fejlődésnek köszönhetően az egykori hősi helytállás 400. évfordulóján, 1966-ban Szigetvár megkapta a városi rangot.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!