Nagyharsány

A falu fölé magasodó Szársomlyó-hegy a Villányi-hegység legmagasabb csúcsa.

Természeti adottságait tekintve számos kuriózummal rendelkezik, ezért a természetvédelem legfontosabb területe a térségben.

A római civilizáció ittlétét a szórványemlékeken kívül egy nagyméretű római villa és fürdő bizonyítják, melyeket 1961-63 között tártak fel.

A falu egyike volt a legelső településeknek, amelyek átálltak a református hitre (1530), és egyúttal a dél-dunántúli református térítés egyik központjává vált. Többször tartottak benne "disputát", azaz hitvitát a különböző felekezetek papjai.

1687 augusztusában a határában zajlott le a "második mohácsi csata" néven emlegetett ütközet Lotharingiai Károly és a törökök között. Erre emlékeztet a csata emlékműve a településen.

A település határában található Dél-Dunántúl legnagyobb kőbányája. A Szársomlyó-hegyen, egy elhagyott kőbányateknőben 1968-ban jött létre a szabadtéri műterem és a szoborpark. Benne monumentális művek láthatók, amelyek az itt tartott nemzetközi szobrász szimpóziumokon készültek. A szoborpark közelében, a Gyimóthy-villában rendezték be a szobrász művésztelep alkotóházát.

Nagyharsány megközelíthető közúton - Pécsről az 58-as számú úton Siklóson át, vagy Mohács felől az 57-es számú úton, Villányon át. Vasúton a Barcs-Villány vonalon érhető el.

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!