Szatymaz

A település a határában található szikes tóról, a Fehér-tóról híres, amelynek mentén halastavak rendszere épült ki. A tó élővilága különleges. Szatymaz környéke az egyik legfontosabb gyümölcstermesztő kistáj.Szeged város több tanyai kapitányságából 1950-ben létesített tanyaközség Szatymaz.

Először 1213-ban említik Zotmazként. Neve török, más vélemény szerint kun családnévből származik. Egy II. József-korabeli térképen a Szeged-Kistelek közti postaállomás (lóváltó hely, ma a Postakocsi csárda) neveként szerepel.

A Fehér-tó környéki szikes legelőkön kiterjedt juhtenyésztés folyt. Szőlővel és gyümölcsfákkal 1830-tól kezdték betelepíteni a homokot, és a XX. századra Európa-hírűvé vált az itteni őszibarack-kultúra. 

A Szatymaz és Sándorfalva határában található Fehér-tavi madárrezervátum csak engedéllyel látogatható, de mindenki számára elérhető a természetvédelmi terület szélén álló kilátó, melyhez turistaút is vezet.

Szatymazon tűnt fel 1878-ban mint "kútyúprímás" a gyerkőc Dankó Pista. Szatymazon Zsótér Andornak, a dúsgazdag hajósgazdának a szőlejében Mikszáth Kálmán is többször vendégeskedett.

A XIX. század végétől nyaralóként építtetett villák, nyári lakok közül több a Jánosszállás-Szatymaz közti út mentén, felújítva ma is élettel teli. Szatymaz nagyobb szőlőhegyei az Alpár- és a Neszűrj-hegy, melyekben "hegygazdaság" működött.

A település megközelíthető: Kecskemét felől az 5-ös úton Balástyáig, onnan az 5-ös úton. Vasúton a Budapest-Cegléd-Szeged vonalon.

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Elhelyezkedés

Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!