Ruzsa

A település neve hajdan Rúzsajárás volt, ami a Rúzsa (Rózsa) családnév és a legelő jelentésű járás szó összetételéből származott (Rúzsa Jakab járása). A mai Rúzsa területén fogták el a híres betyárt, Rózsa Sándort.

A község helyén a XVIII. század közepétől állattartó szállások, majd tanyák épültek, de határának nagyobb része 1900 után, a Laposjárás, Kisjárás, Kereset puszta bérbeadásakor népesült be. Az 1960-as évekig lakosságának még csaknem egésze tanyán élt. Határában egy Árpád-kori harangot, egy templom alapjait ásták ki, és egy XII. századi bronz templomi füstölőt, mely királyi műhelyből való (a szegedi Móra Ferenc Múzeum őrzi). 

A község 2004-ben az Országos Virágos Magyarországért Környezetszépítő Versenyen első helyezett lett, 2005-ben pedig az Entente Florale, a nemzetközi kertészeti verseny keretében szerzett rangos elismerést.

Rózsa Sándor elfogása

Rózsa Sándort, a híres betyárt a mai Rúzsa területén, a volt Paplógó-tanyán (Tanya 631.) fogták el 1857. május 1-jén. Akkor ezen a tanyán három család lakott, köztük Katona Pál, Rózsa Sándor keresztkomája. A hagyomány szerint Rózsa Sándor és Katona Pál Majsára mentek a vásárba, ahol Rózsa Sándornak megtetszett egy csikó. Meg akarta venni, alkudozott rá, de kevés pénz volt nála. Elment, hogy pénzt szerezzen, de a pénzzel már nem mert visszamenni a csikó gazdájához, mert félt, hogy felismerték. Ekkor ugyanis már 10 ezer forint volt kitűzve a fejére. Komájának adta oda a csikó árát, de ő meg ökröket vett a pénzen. Rózsa Sándor beállított komájához, hogy számon kérje tőle a csikó árát. Lóháton odaállt Katona Pál ajtaja elé, azt gondolván, hogy komája bent van a házban, ő azonban az ólak közül került elő egy vasalt lőccsel, és szóváltás közben megütötte vele Rózsa Sándort. Dulakodni kezdtek, s Rózsa Sándor előrántva pisztolyát, Katona Pál karját megsebesítette. Közben a három család népe összeszaladt, és Katona Pál Maris nevű lánya egy baltával úgy fejbe vágta a betyárt, hogy elájult. Ekkor megkötözték és pandúrkézre adták. A 10 ezer forinton, amit Rózsa Sándorért kaptak, a három család osztozott. (Katona József adatközlése nyomán, aki Katona Pál dédunokája volt).

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Elhelyezkedés

Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!