Pusztamérges

A település megközelíthető: Kecskemét felől az 5-ös úton Szegedig, aztán nyugati irányban, a Kiskunhalasra vezető úton autózunk Gárgyánig, onnan balra kb. 5 km. Pusztamérges a középkorban Asszonyszállása néven kisebb kun település volt. Korábbi neve arra utal, hogy templomának a Boldogasszony volt a patrónája.

Maradványait a XX. században hordták szét. Mérges puszta elnevezése 1642-ben bukkan fel. A XVIII. század elejétől a német lovagrendé, majd a jászkun kerülethez tartozott, végül Jászberény birtoka lett. Egy vállalkozó szellemű szegedi bankár, Ormódi Béla vásárolta meg 1902-ben, felparcellázta és a puszta legkietlenebb homoksiványán 300 holdas szőlőtelepet létesített. Korszerűen művelt szőleje alapozta meg a pusztamérgesi borok jó hírét. 1908-ban vált önálló községgé a gazdasági kisvasút (1927-1976) egyik végállomása.

A megye talán leggondozottabb faluja: frissen tatarozott házakkal, ápolt pázsitokkal és mindenütt pompázó virágokkal. Nem csoda, hogy 1996-ban I. helyezést ért el a Virágos Magyarországért címmel meghirdetett mozgalomban és különdíjat, "Európa Oscar"-t kapott az Európai Falufelújítási Díj elnyerésére kiírt versenyben.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Elhelyezkedés

Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!