Ópusztaszer

A település Magyarország leglátogatottabb múzeumi kiállítóhelyéről, a honfoglaló magyarok tiszteletére kialakított Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkról nevezetes. A park egyik különlegessége A magyarok bejövetele című 1800 négyzetméteres festmény, a Feszty-körkép.

A hajdani pusztát 1803-tól a Pallavicini család birtokolta. Az 1880-as években Pallavicini Sándor Sövényházát uradalmi központtá és úgynevezett "eszmei község"-gé szervezte. 1936-ban a Pusztaszeri Árpád Egyesület szerződést kötött Pallavicini Alfonz Károly őrgróffal: 99 évre - egy pár fehér galambért, és holdanként egy ezüstpénzért a szobor körüli 29,5 holdat haszonbérbe vették. A Nemzeti Árpád Ligetben emlékhelyet terveztek. E szándékot a II. világháború meghiúsította, utána az egyesület is megszűnt.

A község belterülete az 1950-es évek óta fejlődött ki. A 70-es évek elején a pusztaszeri emlékpark Sövényházán volt, annak középkori elődje Sándorfalván, az akkori Pusztaszer pedig a középkori Sáregyháza helyén. E keveredést szüntették meg azzal, hogy Sövényházát Ópusztaszerre keresztelték át. A falu nevét 1973-ban változtatták Ópusztaszerre, így egyértelmű lett: e község határában, s nem a szomszédos Pusztaszerében vannak a Bor-Kalán nemzetség által épített középkori monostor romjai, s itt emelték a millenniumi emlékművet is Árpád vezér szobrával.

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkot az 1970-es évek legelején Erdei Ferenc szociográfus, a Magyar Tudományos Akadémia akkori főtitkára kezdeményezésére kezdték megtervezni és kialakítani. Mire 1995-re befejeződött a Feszty-körkép felújítása, Magyarország népszerű múzeumi kiállítóhelyei közül is az egyik leglátogatottabb lett.

Ópusztaszer nevezetessége A magyarok bejövetele című 1800 négyzetméteres festmény. A honfoglalást felelevenítő, 1892-94 között készült alkotás sok hányattatás után került a Nemzeti Történeti Emlékparkba. A körkép számára tervezett épületben több kiállítás is helyet kapott.

A történelmi emlékpark építészeti emlékei a honfoglaló ősök életmódját idézik. Az építészeti kialakításuk miatt is kedvelt, jurta-formájú kiállítóházakat Csete György és Dulánszky Jenő tervezte. Berendezésüket a honfoglalás kori ötvösművészetnek a motívumai ihlették.

A falu hagyományos népünnepélyét június utolsó szombatján tartják. A honfoglalók tiszteletére rendelt nap, a Hunniális egész napos "szertartás" - történelmi emlékezéssel, irodalommal, művészeti programokkal és számos szórakoztató rendezvénnyel, sportbemutatóval. Az évente ismétlődő parkünnep vezeti be a Nagyboldogasszony napjával (augusztus 15.), Szent István napjával (augusztus 20.) folytatódó, s a szeptember eleji, Kisasszony-napi, az Árpád-szobornál tartott búcsúval záródó, nyári rendezvényfolyamot.

Ópusztaszer megközelíthető közúton: az 5-ös úton Kistelekig, onnan mintegy 7 kilométer.

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Elhelyezkedés

Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!