Mártély

A település megközelíthető közúton: az 5-ös úton Szegedig, onnan a 47-es úton Hódmezővásárhelyig, majd a Mindszent felé vezető úton 9 km; vasúton: a Makó-Hódmezővásárhely-Szolnok vonalon. A település múltja az Árpád-korba nyúlik vissza.

Nevének eredetére vonatkozólag több változat alakult ki. Az etimológusok a mártír szóból származtatják a falu nevét. A középkorban ugyanis a Szent Adorján mártír (Zenthadrianmartyr) tiszteletére létesült zalavári bencés apátság halászóhelye volt a terület. A török hódoltságot a falu viszontagságokkal bár, de átvészelte. A XVIII. században - Vásárhely részeként - a Károlyiak birtoka lett, akik csanyteleki dohánykertészeket telepítettek ide. A kertészkedés megszűnése után 1860-tól halászként, béresként élt a falu lakossága. 

A Tisza szabályozásával, 1887-1892 között a falu mellett, illetve határában két levágott holtág keletkezett. Mártély ezért válhatott - noha ezer szállal kötődik amúgy is Vásárhelyhez - a város kerékpárral is biztonságosan megközelíthető tiszai üdülőhelyévé.

Az évente, augusztus első hétvégéjén megrendezett falunapokon a hagyományos kirakodóvásáron kívül kulturális műsorral, népszerű együttesekkel, vetélkedőkkel, sportversenyekkel, vízi kavalkáddal, lóversennyel, tűzijátékkal szórakoztatják az érdeklődőket. Érdemes sétát tenni a községben, amely még őrzi a régi halászfalu képét. Különösen a Rákóczi utcában találunk jellegzetes, régi halászházakat.

A faluközeli ányási holtág szépsége már a XIX-XX. század fordulóján megihlette a festőművészeket is. Tornyai János képein a befagyott víztükör borzongó hideg kékjével jelentkezik, míg Endre Bélánál derűs, líraibb megörökítést nyer. Később Rudnay Gyula képzőművészeti főiskolás növendékei - köztük Barcsay Jenő - voltak itt nyári művésztelepi gyakorlaton. 1953-ban a Képzőművészeti Alap művésztelepet létesített. Az 1969-ben emelt korszerű épületben közös műterem is van. A 60-as évektől kezdve minden nyáron benépesül az Országos Ifjúsági Képzőművészeti Tábor. Ma képzőművészeti szabadiskolaként működik. Neves vásárhelyi képzőművészek foglalkoznak az ifjú növendékekkel. Az itteni holtág mentén alakult ki az üdülőtelep, stranddal, intézményi és magánüdülőkkel, kempinggel, büfével. Lehet csónakot, vízibiciklit kölcsönözni, szörfözni. A holtág kiváló horgászhely.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!