Tömörkény

A település megközelíthető közúton: az 5-ös úton Kiskunfélegyháza és Kistelek között balra kanyarodunk Pálmonostorára, onnan kb. 8 km a Csanytelek felé vezető úton. 

Tömörkény nevét 1326-ban említették elõőzör az oklevelek Temerken néven. A település a Bor-Kalán nemzetséghez tartozó Szeri Pósafiak: Pósa és Pál birtoka volt. A középkorban a Tisza mellett fekvő település fontos tiszai átkelő és vámhely volt.
A török időkből fennmaradt adatok szerint is itt nagyjövedelmű tiszai átkelőhely volt, és a csongrádi nahijéhez tartozott. 1548-ban itt 60 adófizetőt írtak össze, de a településnek papja is említve volt, tehát ekkor már egyháza is volt. Említették még a falu 2 egykerekű malmát, és a törökök által épített kis palánkvárát is.
Tömörkény a török csatározások közepette a 17. században részben elpusztult; 1686-ra szinte elnéptelenedett és csak mint pusztát említették a korabeli feljegyzésekben.
A 18. században több birtokosát is említették
Az eredetileg nem a mai helyén, hanem a Tisza mellett fekvő település, azonban a 18. századra csaknem teljesen megszűnt.
A 19. században új helyen, a Csongrádtól délnyugatra fekvő Fehértó községtől délre, a mai Gátér területén kezdtek sűrűsödni újra a tanyák, és itt a 19. század második felére a Mindszent községhez tartozó területen már körülbelül 2000 lakost számláló tanyavilág alakult itt ki. A Tanyákból lassanként falu alakult ki, melynek időközben kialakult községközpontja is.
Az 1891-ben végzett népszámláláskor 2734 magyar lakost számoltak itt össze. 1893-ban elszakadt Mindszent településtől és Tömörkény néven megalakult az új falu. A 20. század elején Csongrád vármegye csongrádi járásához tartozott.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Elhelyezkedés

Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!