Kecel

Kecel a Kiskunsági Borvidékhez tartozó szőlő- és bortermelő, jellegzetes alföldi település. A Duna-Tisza köze nyugati felén három történeti-néprajzi táj: a Kiskunság, a Bácska és a Kalocsai Sárköz találkozásánál fekszik. A település első írásos említése 1198-ból maradt fenn. A későbbi századok során tatárjárás, törökdúlás szórta szét az itt élőket, és a falu...

Kecel a Kiskunsági Borvidékhez tartozó szőlő- és bortermelő, jellegzetes alföldi település. A Duna-Tisza köze nyugati felén három történeti-néprajzi táj: a Kiskunság, a Bácska és a Kalocsai Sárköz találkozásánál fekszik.

A település első írásos említése 1198-ból maradt fenn. A későbbi századok során tatárjárás, törökdúlás szórta szét az itt élőket, és a falu 1584-re elnéptelenedett. A mai Kecel születésének dátuma 1734. április 22., amikor Patachich Gábor kalocsai érsek kiadta az újratelepítés oklevelét.

A településen a XIX. században indult meg a polgári fejlődés. Felépült az első iskola, megalakult az ipartestület. Postát, tűzoltóságot és rendőrállomást kapott. Bekapcsolódott az országos vasúthálózatba. Felépült a ma is álló községháza. Kecelt 1993-ban nyilvánították várossá.

A város környékének védett természeti értéke a Vörös mocsár, a Duna egykori medervonulatát kísérő hatalmas mocsárvilág maradványa, valamint a Berek-erdő.

Keceli látványosság a Pintér Művek Hadtörténeti Múzeum és Haditechnikai Park, amely több ezer katonai, harcászati eszközt mutat be.

Nagy múltú, országszerte ismert a Kecel Folklóregyüttes, amely a helyi kulturális hagyományok őrzője és népszerűsítője. Minden évben tavasszal és ősszel nyitja meg kapuit a keceli "Bozsó János" Alkotótábor, melyre az ország minden részéből érkeznek festőművészek, akik Kecel nevezetességeit, tájait örökítik meg festményekben.

Napjainkban néhány országosan jegyzett, hagyományossá vált rendezvényről is híres a város. Az országos roncsderbit júniusban rendezik meg. A nyár legnagyobb attrakciója az Országos Arató-, Harmonika-és Bor-Sörfesztivál július első hétvégéjén. Az Országos Fogathajtó Versenyt július utolsó hétvégéjén tartják meg. Minden évet - december első hétvégéjén - a szemet gyönyörködtető Flóra Nemzetközi Virágkiállítás és Kötészeti Versennyel zárnak.

Kecel közúton az M5-ös autópályáról Jakabszállásnál az 54-es útra letérve érhető el.

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Elhelyezkedés

Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!