Mezőgyán

A település megközelíthető: a 4-es úton Püspökladányig, onnan tovább a 42-esen Berettyóújfaluig, majd a 47-esen Furtáig, itt dél felé Komádin keresztül Zsadányig, aztán tovább déli irányban kb. 8 km. A település első írásos említése - a sárréti településekhez hasonlóan - a XIII. századi Váradi...

A település megközelíthető: a 4-es úton Püspökladányig, onnan tovább a 42-esen Berettyóújfaluig, majd a 47-esen Furtáig, itt dél felé Komádin keresztül Zsadányig, aztán tovább déli irányban kb. 8 km.

A település első írásos említése - a sárréti településekhez hasonlóan - a XIII. századi Váradi Regestrumban történt, s lakói királyi várszolgák voltak. Egy helyi hagyomány szerint Nagy Lajos király hadjáratai végeztével vallon zsoldosai egy részét a faluban telepítette le. A török időkben, elsősorban a gyulai vár eleste után, a környék elnéptelenedett, ugyanakkor több szomszédos elpusztult falu, Mátéháza, Simonkerék elűzött lakói Mezőgyánban telepedtek le.

Az 1800-as években a falu és környéke a Tisza család tulajdonába került, s lakosainak száma a múlt század közepén már másfél ezer volt. A község 1950-ig Hajdú-Bihar megyéhez tartozott, ekkor került át Békéshez. Lakói ma zömmel a mezőgazdaságból élnek. Jellemző a fóliázó termelés: erős paprika, uborka, káposzta, de liba- és kacsatöméssel is foglalkoznak.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Elhelyezkedés

Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!