Füzesgyarmat

Füzesgyarmatra a népi építészet fennmaradt, szép emlékei is vonzzák a látogatókat. A város Békés megye legrégebbi települései közé tartozik, első írásos említése 1219-ből való, ekkor Gormothnak nevezik. Az évek során több néven is emlegetik, Gyarmath, Nagh illetve Kys Gyarmat, Garmat alakban szerepel a régi okiratokban....

Füzesgyarmatra a népi építészet fennmaradt, szép emlékei is vonzzák a látogatókat.

A város Békés megye legrégebbi települései közé tartozik, első írásos említése 1219-ből való, ekkor Gormothnak nevezik. Az évek során több néven is emlegetik, Gyarmath, Nagh illetve Kys Gyarmat, Garmat alakban szerepel a régi okiratokban.

Mária Terézia rendeletének megfelelően, a többi Gyarmat nevű településtől való megkülönböztetés miatt 1776-tól felvette a Füzesgyarmat nevet. A XX. század fordulójától a második világháborúig sokat fejlődött a falu: létrejött a posta, a vasútállomás, az egészségház. Ekkor épült fel Borsothy Géza tervei alapján az általános iskola és a Polgármesteri Hivatal épülete is.

A város környékén az 1980-as években olaj és földgáz kitermelését kezdték meg, amelynek nyomán gyorsan fejlődött a település. Ennek ellenére Füzesgyarmat a Sárrét fiatal városa: 2000 júniusára szerezte vissza ezt a címet.

A hagyományos népi építészet emlékei ugyancsak megfigyelhetők a településen. Köztük a vakolatdíszes, nádfedeles Kisgazdaházban a Sárrét népi életét bemutató helytörténeti kiállítás mellett emlékszobát kapott a település jeles parasztköltője, Hegyesi János, és működik benne egy kovácsműhely is.

A településen gyógy- és termálfürdő is található.

Füzesgyarmat megközelíthető a 4-es úton Karcag felől. Vasúton a Püspökladány-Vésztő-Kötegyán-Békéscsaba vonalon érhető el.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Elhelyezkedés

Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!