Méhkerék

A település megközelíthető közúton: az 5-ös úton Kecskemétig, onnan tovább a 44-esen Gyuláig, majd északi irányban Sarkadra, innen 6,3 km-re a határ felé vezető úton balra van egy leágazás, innen még kb. 4 km. A falu első írásos említése 1359-ből való, a nagyváradi káptalan...

A település megközelíthető közúton: az 5-ös úton Kecskemétig, onnan tovább a 44-esen Gyuláig, majd északi irányban Sarkadra, innen 6,3 km-re a határ felé vezető úton balra van egy leágazás, innen még kb. 4 km.

A falu első írásos említése 1359-ből való, a nagyváradi káptalan okirata szerint alapítói a sarkadi Leel-Őssyek voltak. 1692-ben viszont pusztaként említették. Az 1700-as években újratelepült faluba Esterházy Pál a közeli Belényesről románokat költöztetett. Jelenleg a lakosok 98 százaléka román nemzetiségű, a falu nagyon fontos hely a magyarországi román kultúra és néphagyományok ápolásában. Méhkerék gazdag román folklórkincsét a község néptáncai, román és magyar mesemondói, közmondásai, kolindái, siratóénekei tették országosan ismertté.

A rendkívül gyenge termőhelyi adottságok ellenére a faluban meghatározó a mezőgazdaság, azon belül a fóliás növénytermesztés. Messze földre szállítják az itt termelt paprikát, paradicsomot, uborkát.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Elhelyezkedés

Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!