Végegyháza

Főoldal Európa Magyarország Dél-Alföld Békéscsaba vidéke A Csanádi-hát VégegyházaVégegyháza információk

A település megközelíthető közúton: az 5-ös úton Kiskunfélegyházáig, majd a 451-esen Szentesig, tovább délkeleti irányban Orosházára, innen Mezőkovácsházára, ahonnan még 2,9 km déli irányban, Mezőhegyes felé. A település az 1892-ig Tótkovácsházának, ma Végegyházának nevezett község. Nevét Végh Aurél kincstári felügyelő tiszteletére kapta. Teljesen sakktáblás utcahálózattal, szerződéses telepítvényes községként jött...

A település megközelíthető közúton: az 5-ös útonKiskunfélegyházáig, majd a 451-esen Szentesig, tovább délkeleti iránybanOrosházára, innen Mezőkovácsházára, ahonnan még 2,9 km déli irányban,Mezőhegyes felé.

A település az 1892-ig Tótkovácsházának, ma Végegyházának nevezettközség. Nevét Végh Aurél kincstári felügyelő tiszteletére kapta. Teljesensakktáblás utcahálózattal, szerződéses telepítvényes községként jött létre1815-ben, kincstári földön, közel egy időben a másik két Kovácsházával.Lakosainak zöme Árva, Zólyom és Bereg megyékből, részben Békéscsabáról jött, sfőleg szlovákok települtek le itt.

A település helyzete, jogállása csak a kiegyezés utánstabilizálódott. Az 1850-es évek második felében a lakosságot a falumegszüntetésével együtt Mezőkovácsházára akarták áttelepíteni. Az emberekkitartottak lakóhelyük mellett. A telepítvényesekre kirótt váltságotévtizedeken át fizették, majd nagy erőfeszítések árán megvásárolták a községkicsiny határát. A földhiány itt különösen nagy volt. A magyar nyelvűkörnyezetben ma már kevesen tudnak szlovákul.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Elhelyezkedés

Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!