Újhartyán

Főoldal Európa Magyarország Budapest és környéke ÚjhartyánÚjhartyán információk

A település az M5-ös autópálya csomópontjánál fekszik, az 50-es útról Dabasnál érdemes lekanyarodni.

A település a honfoglalás után - nevének középkori Harquian, Harkyan alakjának Hark tövéből következtetve - a fejedelmi törzs horkájának (törzsi bírójának) nemzetségi szállásterülete lehetett. A horka eme téli szállása a XIII. századra kisnemesi, úgynevezett kuriális faluvá fejlődött. A falu nevét legelőször V. Ince pápa 1276. V. 20-án kelt bullája örökítette meg "villa Harquian" alakban.

Újhartyán a török hódoltság idején elpusztult, de 1764-ben Grassalkovich Antal gróf megkezdte a község újratelepítését. A kezdetben német, szlovák, magyar lakosságú falu - egy erőteljes bevándorlás következtében - katolikus vallású, német nemzetiségű községgé vált. 

A kiegyezést követően számos nagycsalád megsokszorozta vagyonát. Újhartyán vagyoni, etnikai, vallási téren homogén településsé lett. A községet elkerülte a háború utáni kitelepítési hullám, de mintegy 300 lakosát elhurcolták Ukrajnába, jóvátételi
munkára.

A falu sváb hagyományait a mai napig őrzi. Ezt mutatja a Hartian név, és ez megnyilvánul az egyházi, vallási életben, az ünnepi és családi szokásokban. Gyakran rendeznek német nemzetiségi rendezvényeket fúvós zenekarokkal, tánccsoportokkal.

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Elhelyezkedés

Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!