Szob

Főoldal Európa Magyarország Budapest és környéke SzobSzob információk

A Duna mentén hosszirányban elnyúló település és a Börzsönyhöz tartozó környéke, amely a Duna-Ipoly Nemzeti Park része, máig őrzi természeti értékeit.

A településen végzett ásatások során az őskor minden szakaszából kerültek elő leletek. Oklevél a falut először 1280-ban említi Terra Sob néven. Lakói híres folyami hajósok voltak.

Szob nevezetes szülötte Szobi Mihály, aki Werbőczy Istvánt örökbe fogadta, és hozzásegítette ahhoz, hogy a hatvani országgyűlésen 1505-ben nádorrá válasszák.

Szobon született 1796-ban Luczenbacher János, aki 1840-től a Magyar Tudományos Akadémia éremgyűjteményének, majd 1846-tól a Magyar Nemzeti Múzeum régiségtárának őre volt. (Jeles régészeti munkája III. Béla király és felesége sírjának feltárása Székesfehérvárott.)

Itt élt 1883-85 között a híres magyar zeneszerző, Kodály Zoltán is, akinek édesapja, Kodály Frigyes, a vasútállomás főnöke volt. A komponista innen indult Galántára, népzenei ihletésű műveinek forrásához.

Szob régészeti, néprajzi és természettudományos emlékei a Börzsöny Múzeumban láthatók. A gyűjtemény különleges érdekessége a városban élt tojáspatkoló népművész hagyatéka.

Szob a 12-es út mentén fekszik, a Duna túlpartjáról, a 11-es útról a basaharci komppal érhető el. A Budapest-Szob-Stúrovo vonal vonatai itt kelnek át a határon.

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Elhelyezkedés

Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!