Szigetújfalu

Főoldal Európa Magyarország Budapest és környéke SzigetújfaluSzigetújfalu információk

A vágóhíd-ráckevei HÉV-vel könnyen elérhető a település, de Csepel felől érkezve, illetve az M0-ásról lekanyarodva a szigeti úton is jól megközelíthető.

Révátkelője közelében egy XII. századi bencés, majd később karthauzi, ezt követően ciszter-kolostor állt valaha, melynek nyomait sokáig lehetett látni - alacsony vízálláskor még ma is lehet - a Duna medrének szélén. Faragott köveinek egy részét a községi templom építésénél használták fel, de néhányat a Székesfehérvári Szt. István Múzeumba szállítottak. A helyi legenda szerint itt búcsúzott el feleségétől és szállt hajóra II. Lajos király, mielőtt a végzetes mohácsi csatába indult.

Mint Csepel-szigeti birtok Savoyai Jenő herceg tulajdonába került, aki németeket telepített e helyre, meghonosítván egyben a szőlőművelést is. Lakossága - a kitelepítések ellenére - még ma is felerészben német nemzetiségűnek vallja magát. Szigetújfalut németesen Ujflu-nak nevezik, bár a hivatalos fordítás szerint Inselneudorf a neve.

A községben német nemzetiségi táncegyüttes és kamarakórus működik. Szívesen ápolják a kapcsolatot a németországi testvérvárosukkal Waghausellel. Az ottaniakkal közösen vendégházat létesítettek.

Gyakran rendeznek Újfalun "szelíd motoros" találkozót, ezeken a kis robogók és a nagy motorcsodák békésen megférnek egymással.

 

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Elhelyezkedés

Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!