Kistarcsa

Főoldal Európa Magyarország Budapest és környéke KistarcsaKistarcsa információk

Budapestről Gödöllő felé a 3-as út mentén érhető el a Budapest határától mindössze egy kilométerre fekvő település, mely elérhető HÉV-vel a Budapest (Örs vezér tere) - Gödöllő vonalon.

Kistarcsa az Árpád-korban szokásos egyik névadási módon a Tar személynévből kapta nevét. A tar szó a tarkából származtatható, más vélemény szerint a torsa, tarsa szóból ered, mely marhát, tehát a gazdagságot jelenti. Első okleveles említése 1352-ből származik, a második 1403-ból. Mindkét esetben bizonytalanok a kutatók, hogy a Tarcha név a mai Kistarcsára vagy Nagytarcsára vonatkozik. A tizenöt éves háború idején elnéptelenedett. 1727-ben telepítette újra a váci püspökség e birtokát Felsőtarcsa néven.

A paraszti életmódot folytató őslakosok a fővárosi piacokra vitték eladásra szánt terményeiket, majd a XX. század elejétől a foglakoztatás többszintűvé vált: több kisebb, elsősorban textilipari üzem települt Kistarcsára. A Budapesttel intenzívebb kapcsolatot teremtő HÉV-vonal átadása után megnőtt az ingázó, fővárosban munkát vállalók száma. A II. világháborút követő években a politikai foglyok számára létesült internálótábor miatt különböző félelmeket kiváltó magyar településnek számított. 1990 előtt hosszabb ideig Kerepessel közös településnek számított.

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Elhelyezkedés

Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!