Budapest, VIII. kerület

Főoldal Európa Magyarország Budapest és környéke Budapest Budapest, VIII. kerületBudapest, VIII. kerület információk

Az egykori külvárosok helyén létrejött kerületek közül kevés dicsekedhet annyi látnivalóval, mint a VIII. kerület, közismert nevén a Józsefváros. Itt található a Nemzeti Múzeum, a Kálvin tér, a József körút, és a Kerepesi, vagy mai nevén Fiumei úti temető (Nemzeti Panteon) is a kerület része.

A VIII. a kisebb alapterületű budapesti kerületek közé tartozik, 6,8 négyzetkilométernyi felületével a 19. a sorban (23-ból). Ugyanakkor lakosságát (88-90 000) és az itt lévő lakások számát tekintve ( kb. 43 000) a "felsőbb középmezőnyben" található, és a szomszédos VII. kerülettel együtt - legalábbis a külső körúton belüli területen - a legsűrűbben lakott pesti városrész. Gondozott parkjainak felülete 299 000 négyzetméter, melynek jelentős részét - mintegy a felét - az Orczy-kert adja.

A kerület helye, megközelíthetősége

Szomszédaihoz hasonlóan ez a kerület is beékelődik a Belváros és a külvárosok "harmadik" övezete közé. Nyugatról az V. kerület határolja, északi határa a Keleti pályaudvar, valamint a VIII. kerülettel közös Rákóczi út. Keletről a külső körutak mentén Kőbányával (X. kerület) és a hozzá tartozó Népligettel határos, míg déli oldalát - akár csak az északi oldalon - egy nagy forgalmú, soksávos főút, a IX. kerülettel "közös" Üllői út zárja le.

Megközelítésében legnagyobb szerepet a Rákóczi út alatt közlekedő kelet-nyugati (piros), és az Üllői út alatt haladó észak-déli (kék) metróvonal játssza, annak ellenére, hogy mindkettő a kerület határán fut. A metrók feletti 2x3 sávos utak Budapest legforgalmasabb ütőerei, ahol nemcsak a gépkocsiforgalom bonyolódik, de a kerület vérkeringésében fontos szerepet játszó autóbuszok is közlekednek. Villamosok csak a kerületet körszeletekre szabdaló Kis- Nagy-, és Külső-körúton járnak, ezalól csak a Népszínház utcában közlekedő járat kivétel.

Az említett villamoson és a Baross úton közlekedő trolin kívül, a kerület belső közlekedését elsősorban gyalog lehet megoldani. A fővároson kívüli településekről "ingázók" nagy számban érkeznek és indulnak minden nap a Keleti és a Józsefvárosi pályaudvarra(ról). Számos jelentős közlekedési csomópont alakult ki a kerületben, melyek közül a "belvárosinak" számító Blaha Lujza tér közös a VII. kerülettel. A három legforgalmasabb csomópont a külső körutak mentén alakult ki, a Keleti pályaudvarnál a Baross téren, a Józsefvárosi pályaudvarnál az Orczy téren és a Nagyvárad téren.

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Elhelyezkedés

Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!