Kartal térkép

A település közúton, az M3-as autópályáról vagy a 30. számú útról Aszódnál letérve, a Verseg felé vezető úton érhető el.

Korábban egyutcás volt a falu, fésűs beépítéssel. Az elmúlt néhány évtizedben bővült több párhuzamos és mellékutcával. Neve török eredetű nemzetségnévből (Cortul: sas) ered. Környékén - az Emse-patak, Magyalosvíz és a kartali lapos mellett - feltárt 16 régészeti lelőhelyen találtak leleteket. A legrégebbi, az újkőkorból származó, zsugorított csontvázas sír. Tőle nem messze, a kállói határon át húzódik a Csörsz-árok egy szakasza. Az 1263-ból való első okleveles forrása Kurthol néven említi.

A település birtokosa a Kartal nemzetség volt. A török hódoltság végén a lakosság elmenekült, a XVIII. században a Grassalkovich család katolikus magyarokkal újratelepítette. Az addigi agrártelepülésen az 1960-as évektől megjelentek a kisebb ipari üzemek.

Nevezetes, hogy itt született 1791-ben Petőfi Sándor édesapja. A település határában a Podmaniczkyak által telepített major Kiskartal néven ismert. Mellé csillagvizsgálót is építtettek.

Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!