Dömös

A gyönyörű dunakanyari tájon fekvő település a magyar királyokhoz kötődő történelmi múltjáról nevezetes. Ennek emlékét őrzik az 1107 körül épült román stílusú prépostság romjai.

Dömösről számos turistaút indul, köztük az egyik leglátogatottabb Dobogókőre. A vidéken már a XI. században királyi kastély állt, amelyhez számos történet fűződik.

I. Béla királyra itt omlott rá a trón-építmény, és halálát okozva maga alá temette. Szent László király innen indult hadba IV. Henrik császár ellen.

Könyves Kálmán itt békült ki öccsével, a lázadó Álmos herceggel a prépostsági templom felszentelésekor.

A háromhajós, félköríves szentélyekkel záródó román stílusú templom alatti altemplom napjainkban is a Dunakanyar egyik jelentős Árpád-kori emléke.

A település azonban nem csak történelméről nevezetes: a természetjárók a Pilis kapujának tekintik. Jelzett turistaútvonalak indulnak innen a környező hegyekbe. Köztük az ország egyik elsőként kialakított, pirossal jelzett turistaútja, amely a 700 méter magas Dobogókőre vezet.

A természetjárók országos találkozóját Dömösön tartják minden év májusának utolsó vasárnapján.

A település a Duna-parti, Esztergomot Budapesttel összekötő 11-es úton érhető el.

A Pilis kapuja

Dömös központjából, a Hősök terétől jelzett turistaútvonalak indulnak a környező hegyekbe. Az ország egyik elsőként kialakított, pirossal jelzett turistaútja innen vezet a 700 méter magas Dobogókőre.

Egy másik irányba, a Szőkeforrás-völgye felé a Vadállókövek bizarr alakú sziklaformációival lehet találkozni: nevét a sziklacsoport a "vadat álló", azaz a vadász parancsára fegyelmezetten helyben maradó vadászkutyákra emlékeztető alakja miatt kapta.

A 639 méter magas Prédikálószékre felkapaszkodva a Dunakanyar legszebb panorámájában lehet gyönyörködni: a Duna teljes íve belátható innen, túlpartján a Szent Mihály-hegy, oldalában az - I. Endre felesége által idetelepített - orosz bazilita remete szerzetesek barlangjaival.

A Rám-szakadék ugyancsak innen kínál vadregényes túrát. A víz által kivájt, sötét, hűvös szurdok csak gyakorlott turistáknak ajánlható, de az élmény feledteti a fáradtságot. A hatalmas sziklakapu mögött zúgó kisebb-nagyobb vízeséseken keresztül felfelé vezeto 'úton' olykor csak láncokba kapaszkodva lehet előbbre jutni.

A környék kedvelt kirándulóhelye még a Lukács-árok és az úgynevezett Árpád-vár.

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!