Várvölgy

Várvölgy Keszthelytől északkeletre, a Keszthelyi-hegységhez tartozó Nagyláz-hegy nyugati lábánál fekszik.A község 1943-ban kapta mai nevét, miután a két szomszédos, de már korábban összeépült falu, Alsó- és Felsőzsid először Bakonyzsid néven egyesült. Ősidők óta lakott település, ezt igazolja az 1926-ban a környéken talált aranylelet. Neve (Sid, Zsid) az almádi monostor 1121-ben kelt...

Várvölgy Keszthelytől északkeletre, a Keszthelyi-hegységhez tartozó Nagyláz-hegy nyugati lábánál fekszik.

A község 1943-ban kapta mai nevét, miután a két szomszédos, de már korábban összeépült falu, Alsó- és Felsőzsid először Bakonyzsid néven egyesült. Ősidők óta lakott település, ezt igazolja az 1926-ban a környéken talált aranylelet. Neve (Sid, Zsid) az almádi monostor 1121-ben kelt alapítólevelében fordul elő először.

A XIII. században földvár is állt itt. Egy 1244-ben kelt okirat szerint ugyanis IV. Béla király a tatárjárás után, visszatérve Dalmáciából, a kereszteseknek adományozta a zsidi várat.

A XVI. században a községet egyaránt pusztították a törökök, enyingi Török Bálint emberei és a gersei Pethő-család tagjai. A XVII. század végére pusztává vált falut a környék településeivel együtt a Festetics család szerezte meg. Az 1848-as szabadságharc idején Kisfaludy Sándor állomásozott a faluban huszárjaival.

Várvölgy az utóbbi időben egyre inkább a környék falusi turizmusának központjává válik. Kellemes kirándulások tehetők innen a közeli Keszthelyi-hegységbe, Tátika és Rezi váraihoz.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!