Zánka

A település az 1930-as évektől üdülőfalu. Határában létesült 1975-ben Közép-Európa legnagyobb gyermektábora, amely ma gyermek- és ifjúsági központ.A falut a honfoglaló magyarok a XI. században népesítették be, írás először 1164-ben említi. A hagyomány szerint Mátyás király nagy erejű vitéze, a törökverő Kinizsi Pál itt volt molnárlegény.A falut 1548-ban felégették a törökök,...

A település az 1930-as évektől üdülőfalu. Határában létesült 1975-ben Közép-Európa legnagyobb gyermektábora, amely ma gyermek- és ifjúsági központ.

A falut a honfoglaló magyarok a XI. században népesítették be, írás először 1164-ben említi. A hagyomány szerint Mátyás király nagy erejű vitéze, a törökverő Kinizsi Pál itt volt molnárlegény.

A falut 1548-ban felégették a törökök, utána hosszú ideig lakatlan volt. A XVIII. században német telepesekkel újratelepítette az Eszterházy-család. Üdülőfalu jelleget az 1930-as években kezdett nyerni. Zánkán hosszú ideig két külön település volt: az ősfalu és a fürdőtelep. Mára összeépült a két rész.

Helyi nevezetesség a Vérkút-forrás, amelynek vizét a XIX. században étvágytalanság, gyengeség, vérszegénység ellen alkalmazták.

A község keleti határában 1975-ben adták át Közép-Európa legnagyobb gyermektáborát. Az egykori úttörőtábort ma Zánkai Gyermek- és Ifjúsági Centrumnak nevezik. Az itt található múzeumban az úttörőmozgalom, és több más magyarországi szervezet, például a cserkészet és a szívgárda emlékeit, dokumentumait gyűjtik és mutatják be.

A település megközelíthető a Balaton északi partján haladó 71-es úton, vagy vasúton a Székesfehérvár-Tapolca vonalon.

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Elhelyezkedés

Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!