Örvényes

A település egykor vízimalmairól volt ismert, ennek emlékei máig láthatók. A falu határában római kori épületmaradványokat tártak fel. Örvényesről kellemes túrákat lehet tenni a Pécsely-patak völgyébe, vagy a Zádori-várhoz.A falu környékén talált, a III.-IV. századból származó római kori településmaradványok - villa- és gazdasági épület, fürdő - jelzik, hogy a vidék már a honfoglalás...

A település egykor vízimalmairól volt ismert, ennek emlékei máig láthatók. A falu határában római kori épületmaradványokat tártak fel. Örvényesről kellemes túrákat lehet tenni a Pécsely-patak völgyébe, vagy a Zádori-várhoz.

A falu környékén talált, a III.-IV. századból származó római kori településmaradványok - villa- és gazdasági épület, fürdő - jelzik, hogy a vidék már a honfoglalás előtt is lakott volt. Neve eredetileg Örményes volt, az első 1093-as okleveles említésekor "Ermenes".

Már a középkori írások is említik három vízimalmát, melyek közül az egyik - XVIII. századi átépített formájában - ma is áll. A műemlék épületben muzeális értékű tárgyak, a molnármesterség dokumentumai láthatók.

A török pusztítás következtében elnéptelenedett falut 1733-ban Grasso tihanyi apát német telepesekkel népesítette be, és mára ez az egyetlen Balaton-parti település, ahol megmaradtak az egykori betelepülők leszármazottai.

Örvényes megközelíthető a Balaton északi partján haladó 71-es úton, vagy vasúton a Székesfehérvár-Tapolca vonalon.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Elhelyezkedés

Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!