Kővágóörs

Kővágóörs nevét az egykor itt végzett malomkő-vágásról, valamint a közvetlen közelben található Kőtengerről kapta. A természeti látványosság mellett román kori templomrom, és a népi építészet emléke is megtalálható a faluban.

Kővágóörs a Káli-medence legnagyobb települése. Hosszú ideig alispáni székhely volt, régi fészke az Luthert követő hitnek. Még evangélikus algimnázium is működött itt a XIX. században.

A települést körülvevő hajdani falvak emlékét őrzi egy, a XII-XIII. században román stílusban épült templom romja Ecsérpusztán.

A helyi építészeti szokások Kővágóörs több házán is megfigyelhetők. Az egyik XVIII. századi füstöskonyhás, nádfedeles lakóházban, a tájegység egyik legrégibb népi műemlék épületében rendezték be 1995-ben a település tájházát.

A Kővágóörs határában található Kornyi-tó a vízimadarak paradicsoma, a tó mintegy kétharmadát beborító nádas ideális fészkelőhely.

A Balaton északi partján vezető 71-es útról Révfülöpnél vagy Ábrahámhegynél kell letérni a Tapolca felé vezető útra, amelyen elérhető a Balatontól mindössze 3 kilométerre lévő település.

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Elhelyezkedés

Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!