Nikla

Közúton három irányból is megközelíthető a falu: Fonyódról Lengyeltótin, Buzsákon, Táskán át, mintegy 25 km-es autózás vagy buszozás után, illetve az alig 10 km-re lévő város, Marcali felől, és Öreglakot érintve Kaposvárról, ahonnan 45 kilométernyi út vezet ide. A valaha Balaton-part menti települést 1395-ben Mikala néven említették az oklevelek. A Nikla...

Közúton három irányból is megközelíthető a falu: Fonyódról Lengyeltótin, Buzsákon, Táskán át, mintegy 25 km-es autózás vagy buszozás után, illetve az alig 10 km-re lévő város, Marcali felől, és Öreglakot érintve Kaposvárról, ahonnan 45 kilométernyi út vezet ide.

A valaha Balaton-part menti települést 1395-ben Mikala néven említették az oklevelek. A Nikla nevet a latin Nikolausból eredeztetik. 1732-ben már plébániája volt, római katolikus temploma 1755-ben épült. A XVIII. század végén szláv eredetű családok lakták, akik azonban gyorsan elmagyarosodtak. A falu a Balatonról lehúzódó berek szélére épült, környéke kedvelt rejtekhelye volt több betyárnak. Számos történetet őriz róluk a népi emlékezet. A környéket nyugaton a Koroknai-vízfolyás határolja, melynek egyik tápláló ága fél évszázada még malmot működtetett.

Diákcsoportoknak, e tájjal ismerkedő kirándulóknak, az irodalomtudomány művelőinek, a klasszikus költészet szerelmeseinek kiemelt úti célja Nikla, a költő Berzsenyi Dániel faluja. A legnagyobb magyar ódaköltő, "Dani uraság", ahogy a helybeliek emlegették, a faluban lakott 1804-től 1836-ig - haláláig.

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Elhelyezkedés

Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!