Somogyvár

Somogyvár közel 600 éven át Somogy megye székhelye volt. Apátsága révén jelentős kultikus és kulturális központ alakult itt ki, amelynek feltárt, és rekonstruált romjait 1983-ban nemzeti történelmi emlékhellyé nyilvánították.A település legfőbb látnivalója természetesen az apátság, de érdemes felkeresni a római katolikus templomot, és az oktatási intézményként hasznosított, eklektikus stílusú Széchenyi-kastélyt, melynek előcsarnoka ma is...

Somogyvár közel 600 éven át Somogy megye székhelye volt. Apátsága révén jelentős kultikus és kulturális központ alakult itt ki, amelynek feltárt, és rekonstruált romjait 1983-ban nemzeti történelmi emlékhellyé nyilvánították.

A település legfőbb látnivalója természetesen az apátság, de érdemes felkeresni a római katolikus templomot, és az oktatási intézményként hasznosított, eklektikus stílusú Széchenyi-kastélyt, melynek előcsarnoka ma is a régi pompájában fogadja az idelátogatót. Érdemes egy kis sétét tenni a kastélyparkban, és megcsodálni a számos növényritkaságot. Itt találjuk az egykor itt élt Széchenyi család mauzóleumát is.

Múltidéző

A település történelmi múltja a honfoglalásig nyúlik vissza. Ekkor adományozta a somogyi hercegséget Géza fejedelem Koppány vezérnek, aki a Várhegyen építette fel a Somogynak, latinul Simighiumnak nevezett nemzetségfői várát. Valószínűleg az egész megye is erről a helyről kapta a nevét.

Miután Szent István legyőzte az ellene fordult pogány vezért, Szent Apollinaris tiszteletére keresztelő egyházat és királyi palotát emeltetett itt. A nemzetségfői székhelyből ekkor lett megyeszékhely, s ezt a rangját közel 600 évig megőrizte. Somogyvár címerének meghatározó motívuma a Szent László által alapított egykori apátság, a címerpajzs tetején látható várfal pedig arra utal, hogy jelentős erődítmény lehetett. A XI. században emelt, román stílusú és gótikus átépítésű bazilika és bencés apátság régészeti feltárása 1972-ben kezdődött, rá egy évtizedre a romokat nemzeti történelmi emlékhellyé nyilvánították.

A XVII. század utolsó harmadában Széchenyi György kalocsai érsek nyerte adományul a települést. Családjának és leszármazottainak birtokában volt a XX. század közepéig.

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!