Balatonboglár

Főoldal Európa Magyarország Balaton A déli part és környéke Balaton - déli part BalatonboglárBalatonboglár információk

Balatonboglárt a homokos, sekély Balaton-part, a Nagy-Berek, a Vár- és a Temetődomb védett területei, a környék változatos növény- és állatvilága a déli part kiemelkedő jelentőségű településévé emelik. Jelentős borpincészete révén 1987-től a ″Szőlő és a Bor Nemzetközi Városa″.

A városban és a környéken talált régészeti leletek tanúsága szerint az ember mintegy hatezer évvel ezelőtt telepedett le ezen a vidéken. A régészek újkőkori, rézkori telepet, bronzkori temetőt tártak fel. A rómaiak Aquincum felé vezető hadiútját a szőlőskislaki városrészben találták meg. A település neve először egy 1211-es okiratban fordul elő. Egy másik írásos emlék szerint Balatonboglár az északi parti Révfülöppel állt rendszeres hajós összeköttetésben.

A déli vasút első Balaton-parti állomása Bogláron épült. A jó megközelíthetőségnek, a sekély, homokos partszakasznak köszönhetően korán beindult itt a fürdőélet. Az első üdülőtelkeket 1890-ben értékesítették, a helyi fürdőegylet 1904-ben alakult meg. 1907-ben lett a település hivatalos neve Balatonboglár. Öt évvel később, amikor a vasútállomás közelében elkészült az új kikötő, gyógyfürdővé nyilvánították.

Az első világháború után a balatoni fürdőhelyek felértékelődtek, viszont a második világháború után feloszlatták a fürdőegyesületeket, államosították a jelentősebb nyaralókat.

Balatonbogláron az 1960-as évek elején kezdődött az újabb felfelé ívelő szakasz. Megteremtették a szőlészeti középfokú oktatás alapjait, növekedett a lakosság és a nyaralóvendégek száma, közintézmények, közművek épültek, megélénkült a kulturális élet. A város legjelentősebb vállalata a Balatonboglári Borgazdaság Rt., amely üdítőital-, bor- és pezsgőgyártásával vívott ki országos hírnevet.

A településen sok a gondozott park, strand és zöldterület, aminek köszönhetően 1995-ben a Virágos Magyarország pályázat fődíját nyerte el a város. Az ide látogatók a fürdőzésen, a kulturális és sporteseményeken kívül több idegenforgalmi látnivalót is felkereshetnek.

A 7-es számú főút és a Budapest-Nagykanizsa vasútvonal áthalad a településen. Déli irányból a 67-es és a 6711-es számú úton is megközelíthető. Kikötőjében élénk a kirándulóhajó forgalom.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Elhelyezkedés

Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!