Húsvéti túráink és további tavaszi kalandok

Unod a sonka és a kölni szagot? Ne várd otthon a nyuszit Te sem! A húsvét is teljen kalandokkal, ne csak tojáskereséssel és locsolkodással! Összeszedtük legjobb túráinkat ebből az időszakból, és még néhány kellemes tavaszi túra és nyári via ferrata, gyalogtúra és hegymászás közül is válogathatsz! Ausztria rejtett kincsei 1 NAPOS BUSZOS KIRÁNDULÁS A THAYATAL NEMZETI PARKBA
Indulás: 2013. április 1., hétfő
Ár: 10.900 Ft/fő

A Tátra alvó lovagja

Ez a történet 2003-ra nyúlik vissza. Akkor, egy esős májusi napon, egy poprádi szálló szobájában az eget kémlelve, a felhők szétoszlásban bízva elhatároztuk, hogy mi, májusiak (rajtam kívül még 2 akkor jelenlévő barátom születésnapja esik május első felére) az elkövetkező években a Tátrában fogjuk megünnepelni születésnapunkat.

Barátságos túratársaink, a tátrai mormoták

A Tátra egyik legkedvesebb állata kétséget kizáróan a mormota, amely az egyik legnagyobb rágcsálóféle. A világon 14 mormotafajt tartanak nyilván, közülük kettő, a bobak és a havasi mormota él Európában. Utóbbi faj (Marmota marmota) egyik alfaja a Tátrában élő tátrai mormota (Marmota marmota latirostris). A Tátrai Nemzeti Park az európai mormoták legészakabbra fekvő élőhelyének számít.A tátrai mormota jelenlegi állománya a Tátra szlovák oldalán kb.

Tavaszi karbantartás a tátrai felvonókon

Ahogy azt a korábbi években már megszokhattuk, a húsvéti ünnepek után idén is sor kerül a tátrai felvonók rendszeres tavaszi karbantartására, egyúttal a közelgő nyári szezonra történő felkészítésükre. A Csorbatótól a Szoliszkó menedékházig közlekedő négyszemélyes ülőszékes felvonó április 23-tól május végéig munkanapokon nem közlekedik, ezen a felvonón tehát májusban csak a hétvégi napokon utazhatunk. Ennél a felvonónál a nyári szezon május 31-én kezdődik.

Az erdő tavaszi virágai

 A tavasz elhozza azt, amit a legjobban szeretünk az erdőben: a kellemes napsütésben tömény virágillatban sétálhatunk, a madárdaltól hangos fák között. Nem kell botanikusnak lenni ahhoz, hogy megismerjünk és megszeressünk néhány kedves kis virágzó növényt, amik a maguk egyszerű szépségével fakasztanak önkéntelenül mosolyt a szemlélő arcán.

Miért éppen Sardegna… Szardínia két mosolya

Az egész a Borka Zsolt kis papírkáival kezdődött. Sokat beszéltünk a szigetről, sokat tervezgettünk, nézegettük a neten a nagyon „gúgül örszben”, hogy hová kéne menni, merre kéne indulni… És hát az olajos halat szeretjük, az olaszokat még jobban, tehát a gép kidobta a nagy szigetet, Szardíniát.

A küszöbön túli Budapest- az Odvas-hegy tavaszi virágai

Számtalanszor láttam már az autópályáról a Budaörs felett emelkedő kopár hegyek mészkőcsúcsai, és régóta vágytam már arra, hogy erre kószáljak egy kicsit. A vágyak pedig arra valók, hogy valóra váltsuk őket. A tavaszi égbolt fátyolos párái nem kínáltak tiszta horizontot, így a gyepszint apró csodái mellé kell térdelni, ha valami szépet szeretnénk látni.

Tavaszi virágszőnyeg

 A tavasz elhozza azt, amit a legjobban szeretünk az erdőben: a kellemes napsütésben tömény virágillatban sétálhatunk, a madárdaltól hangos fák között. Nem kell botanikusnak lenni ahhoz, hogy megismerjünk és megszeressünk néhány kedves kis virágzó növényt, amik a maguk egyszerű szépségével fakasztanak önkéntelenül mosolyt a szemlélő arcán.

Túra a Börzsönyben: a Kopasz-hegy

A tavaszodó Börzsöny gyönyörű kirándulásokkal várja a túrázókat. Ha már sokat barangoltunk Nagymaros vagy Királyrét környékén, esetleg a Kemence erdeiben vezető ösvényeket is ismerjük, akkor elérkezett az idő felfedezni az 500 méter magas Kopasz-hegyet!

Belvárosi tavasz

A nagybetűs tavasz nem csak a réteket, erdőket és a szíveket öltözteti ünneplőbe: a park gyepének halvány életszínéből feltöltekező városi kisétál vagy kerekezik arra a néhány placcra, amit felülről megsüt a Nap, s jó nagy felületen szívja magába az Anyatermészetet: leheveredik a pázsitra, újratölteni azt, amit a tél szürkesége kikoptatott.

A rendőrök féltik a bicikliseket?

Tavasztól a rendőrség kiemelten vigyáz a biciklisek testi épségére, aminek már épp itt volt az ideje. Terveik szerint 2011. tavaszától nagy figyelmet fordítanak a bicikliutak akadálymentesítésére és a biciklisek kárára történő szabálysértések megelőzésére. Ezen felül a frekventáltabb közlekedési gócpontokon, biciklitechnikai szakemberek (BSZ) állnak majd a kerékpárosok rendelkezésére.

Virágbeszéd

 A tavaszi virágszőnyeg színösszetétele megváltozott előző cikkünk óta. Az egybefüggő keltike-mezőt felváltja néhány különlegesebb virág, a napsütötte réteken pedig érzékeny szépségként virítanak az hazai orchideafélék, a kosborok.

Köveskál: a Káli medence fővárosa

Egészen kis kamasz voltam, mikor először Köveskálra vitt a jósors meg az általános iskolai vándortábor. Akkor eszméltem arra, hogy a Balaton több mint a keletnémet fókatelep a boglári strandon: őszinte kíváncsisággal fedeztem fel a pannon táj derűs hangulatát, jártam be széles rétjeit, templomromjait, hajóztam kőtengerein, hallgattam a fürjek pitty-palattyolását.

Kikelet Plitvicén - már nyílnak a tavaszi virágok

Az idei tél keménységét senkinek nem kell ecsetelnünk. Azonban itt a tavasz, éledezik a természet nemcsak a városban, hanem a hegyekben is. Mindig ámulattal töltött el a zord telet követően a talajszintet ellepő kis erdei virágok takarójának pompája.

Tavasz a Tátrában

A tavasz a Tátra hegyei között is gyönyörű. Az itthoni kikelethez képest másfél hónap késéssel a hegyvidéken is elolvad a hó és kivirágoznak a rétek, madárdalba és friss lombokba öltözik az erdő: csak a fenyvesek zúgnak tovább ugyanúgy. A patakok vize árad, a vízesések hatalmas dörejjel szakadnak a mélybe, majd gyors sodrással rohannak tova.

Seebenstein vára - a lovagkor kincsesládája

Gyönyörű tavaszi napon látogattunk el az alsó-ausztriai Seebensteinbe, az erdővel borított hegyek által körbevett Pittental szívébe. Seebenstein falucskájából egy rövid emelkedőn keresztül vezetett utunk Türkensturz sziklájára, melynek csúcsán egy a XIX. században épített „ál-várrom” áll, ahonnan csodálatos panoráma nyílik  Rax, a Schneeberg és a Hohe Wand vidékére. [utazom:csikkep:41778]

Túra a Dürre Wandon

Langyos időben köszöntött ránk az év-számunkra-utolsó hótalpas túrája. Fél négykor csak a sötét miatt tűnt ridegnek a hajnal, mert valójában egyáltalán nem volt hideg.Régi ismerős arcok tűntek föl a karácsonyi bejgli rengetegből, s minden együtt volt ahhoz, hogy ez egy igazán kellemes nap legyen. Találkozó pontunktól távolodva lassan majdnem mindenkit elnyomott az álom s így 3 órányi felvértező pihenéssel léptük át az osztrák magyar határt.

Az íróasztal mellett nem lehet védeni a természetet

Közeledik a nyár, a Tátrában már a mormoták is felébredtek hosszú téli álmukból, melyet még az elmúlt év őszén, a vénasszonyok nyarát követően kezdtek meg. A télre megfelelően fel kell készülniük, elegendő zsírt kell felhalmozniuk a bőrük alatt ahhoz, hogy kihúzzák tavaszig. Máskülönben elpusztulnak a tél folyamán. Jaj annak, aki megzavarja őket téli felkészülésük közben. „Bár készülnek a télre, viszonylag rövid idő áll rendelkezésükre, hogy teletömjék a hasukat. Ha csak egy alkalommal is megzavarjuk őket legelés közben, az számukra nagy veszteség.

A tavasz apró csodái

A tavasz illatokat hoz az erdőbe, a fák naptól melengetett törzsét érintve kellemes érzés fogad. Szinte tapintható, ahogy árad a kéreg alatt az élet, szaladnak a nedvek a kipattanó rügyek felé, ahogy a Nap energiáját befogni új leveleket bontanak az idén.

Fotók és videók a Tátrából – 2014. március 17-31.

Látlak... - Fotó: Príroda našimi očami

A küszöbön túli Budapest - A Széchenyi-hegy tavaszi virágai

Budapest felett emelkedik a szépséges Széchenyi-hegy. Ide érkezik a Gyermekvasút a Hűvösvölgyből, de könnyen elérhető innen Normafa, vagy egy hosszabb sétával a Tündér-szikla is. A május meghozta a kellemes meleget és a virágszőnyeggel borított rétekre a tücsökzenét: a nagy ezerjófüvek a rovarkoncert ritmusára hajladoznak a tavaszi szellőben. Így: További képek:

A szerkesztő ajánlata: utazások a márciusi hosszú hétvégre

Az 1848-as forradalom és szabadságharc ünnepében a munkavállalók szempontjából új értelmet nyer a "szabadság" szó: minden új évben gyermeki izgalommal böngésszük a naptárt, hogyan alakulnak a nemzeti ünnepeinkhez kapcsolódó hosszú hétvégék. Március 15.

Turistaként Budapesten, városnézés villamossal

A Nap is szépen sütött, meg hétfő is volt, így a kapitalizmus építése helyett valami olyanon törtem a fejem, hogy ebbe a napba is préseljünk valami olyat, amiért azt érzed majd: megérte felkelni ma is. Így a munkahely közelébe érve még csak nem is lassítottam a lépteimen: nyugodt mosollyal továbbsétáltam a tavaszi napfényben fürdő Duna-part irányába.

Tavaszi pillanatok a Magas-Tátrában

Kivételes hétvége volt a Magas-Tátrában, március 15-én búcsúzott a tél, ébredezni kezdett a tavasz. Kisütött a nap, de nagyon. Persze, lesz itt még hó és fagy, hisz a hegy hatalmas, a csúcsok felé mutató túraútvonalakat is csak júniusban nyitják meg.

Ingatag sziklák és kökörcsinek: tavasz a Velencei-hegységben

A Velencei-tó ideális választásnak tűnik, ha úti célt keresünk abban a kissé feszült idegállapotban, amit az okoz, hogy kinn gyönyörű az idő, mi meg a négy fal között kuksolunk. Elérkezett a pillanat, hogy kiejtsünk a kezünkből tollat, billentyűzetet, és irány a tópart!

Sivatagi show - amikor virágzik a sivatag

A világ java részén már beköszöntött a tavasz, s bár a sivatagok nem feltétlenül tartoznak a leglátványosabb és legizgalmasabb uticélok közé, de az év ezen szakaszán mindenképpen figyelmet érdemelnek. Mi autóba ülünk, hogy felfedezzük Kalifornia sivatagjait, mert az bizony akad itt bőven. Ezeken a területeken extrém időjárási viszonyok uralkodnak április végétől, amikoris az égiek begyújtják a kályhákat, de a tavasz nemcsak enyhülést hoz, hanem vizuális élményben is részesíti a természet kedvelőket.

A Tátra szimbóluma, a tátrai zerge

A Tátra a legészakabbra fekvő terület, egyúttal a legkisebb olyan elszigetelt magashegység a világon, ahol zergék élnek. Már több mint 10 000 évvel ezelőtt, a máig tartó holocén időszak kezdetén, a Tátra utolsó eljegesedésének idején is éltek zergék a hegységben. Bizonyíték erre az 1974-ben megtalált legrégebbi zergecsont lelet, amelynek kora a szakemberek szerint 10 500 – 10 720 év között van.

Megérkezett a tavasz a Füvészkertbe

Megérkezett a tavasz a budapesti Füvészkertbe is.

Beköszönt a tavasz Dél-Afrika legszebb botanikus kertjében

A Föld déli féltekén már beköszöntött a tavasz. A világ egyik legszebb kertjében sétálva olyan káprázatos növényeket csodálhatunk meg, mint az ezerarcú proteák.

Szívcsakra Dobogó-kőn - legenda vagy valóság?

A lelki, szellemi dolgok iránt érdeklődő, ezen ügyekben jártas ismerőseinktől bizonyára már hallottuk azt a fontos és megcáfolhatatlan információt, miszerint a Föld szívcsakrája a Pilisben, Dobogó-kőn található.

Tavaszi körkép a turizmusról

Tavaszi körkép a turizmusról címmel tartott sajtótájékoztatót dr. Horváth Viktória, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) turizmusért felelős helyettes államtitkára a Budai Arborétium felsőkertjében. Olvasd a cikket tovább a Turista Magazinon

A tavasz Manhattanben

Manhattan: pezsgő lendületű, sodró életritmusú, éjjel-nappal lüktető metropolisz, országnyi lakossággal, hatalmas forgalommal, százezernyi arccal. A filmekből, mozikból ismert város egyik legszebb évszakát mutatja be ez a kisfilm: ahogy a tavasz a kődzsungelbe is zöld színt és napfényt csempész, bearanyozva a tűzfalak szürkeségét, s versenyre kelve a felhőkarcolók ragyogásával...

Vipera-fotózás Szatmár-Beregben

 A messzi tájakról megtérve nagy büszkén mutogatjuk fotóinkat, színezzük élményeinket. Bele sem gondolunk abba, hogy itthon is megtaláljuk az egzotikumokat, csak picit keresni kell őket. A Phototours éppen ezeket a kis titkokat mutatja meg nekünk: például a tavaszi ébredő természetben álmosan kanyargó viperákat...

Kora tavaszi kirándulás gyerekekkel a Dera-patak völgyébe

A tavaszi első hétvégék egyikén, ha tehetjük, kiránduljunk, nézzük meg az ébredő természetet. A pilisi hegyekben lévő könnyű, a legkisebb gyerekekkel is bejárható helyeket ajánlanék. Mindegyik az Országos Kék Túra útvonala mentén található. A Nagy Kevély 534 méteres csúcsa alatt, Pilisborosjenő határát elhagyva egy fenyvesekkel ölelt tisztás közelében magasodik: a Teve-szikla.

Élmények a tavaszi horvát tengerpartról...

Néhány napot töltöttünk húsvétkor Horvátországban, ebből született ez a képválogatás. Jelentjük, hogy a tavasz lassan birtokba veszi a nemzeti parkok vidékét, és a tengerpartra is megérkezett már.

A Halál Völgye - Death Valley Nemzeti Park

A Halál völgye - vagyis a Death Valley - mintegy 14000 négyzetkilométeren fekszik Kalifornia és Nevada határán, és ezzel a terjedelemmel meg is szerezte az USA legnagyobb nemzeti parkja címét. A névválasztás nem a véletlen műve, ugyanis ebben a forró katlanban minden a túlélésről szól.

Út a Mount Everestre - nepáli kalandok

A Föld legmagasabb hegyéhez eljutni nagyon szép túrával lehet: ez a csodás látvány vonzza a világ minden tájáról Nepálba a lelkes és megszállott túrázókat. Sokan nem is sejtik, mi vár rájuk 5000 méter felett: az egyedülálló hegyi panorámáért ugyanis néha sokat kell áldozni.

Sivatag, hegyek, beduinok

Biztonságos-e a Sinai, olvastam ezt a kérdést még az egyiptomi forradalom elött egy blogon. Gondolom, ez a félelem csak erősödhetett sokakban azóta. Pedig a Sinai a világ egyik legbékésebb helye volt, és még mindig az.

Kelet-Törökország és az Ararát megmászása 2. rész

Hajnali indulás. Legalábbis így terveztük. De hajnalban Kalasnyikov-ropogást hallok. Biztosan álmodom – gondolom félálomban – ezért inkább tovább alszok. Hajnal 4-kor kelés, hiszen 4,30-ra itt a kisbusz ami felvisz a hegy szoknyájára.
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!