Halny tombolt a Lengyel-Tátrában

Fotó: Benus Tibor

Karácsonyi műhelypumpa

Ha azon kapod ismerősödet, ahogy a biciklijeit egy ilyen taposós borzalommal próbálja felfújni, akkor megérett a helyzet arra, hogy egy pumpával kedveskedjél neki karácsonyra.

Igaz mesék Salzburgból

Salzburg gyönyörű. Négy napot töltöttem kint ezelőtti héten, éppen akkor érkeztem, amikor az első adventi vásárok megnyitottak. Vagyis a legjobbkor. A havat hiányoltam, de csak a meleg buszból, néhány órányi séta után hálát adtam az égnek, hogy legalább nem latyakos minden, mert a hideg azért nem maradt el estére.

Karácsonyi ajándékötletek kalandvágyóknak

Közelít a karácsony, egyre erősebb az irányított fogyasztás kényszere a magát civilizáltnak mondó társadalmon. A munkahelyeken és a szociológusoknak persze csak fanyalgunk, hogy milyen üzleti vállalkozás lett a szeretet ünnepéből, de azért nem állunk neki saját kézzel terítőt horgolni: irány a bevásárlóközpont, ahol kényszeredett sorban állás a jussunk. Szerencse a szerencsétlenségben, ha tudjuk  hogy a megajándékozni vágyott, szívünknek kedves személy vérbeli kalandor: ilyenkor valamivel egyszerűbb hasznosat vásárolni számára.

Túra a Dürre Wandon

Langyos időben köszöntött ránk az év-számunkra-utolsó hótalpas túrája. Fél négykor csak a sötét miatt tűnt ridegnek a hajnal, mert valójában egyáltalán nem volt hideg.Régi ismerős arcok tűntek föl a karácsonyi bejgli rengetegből, s minden együtt volt ahhoz, hogy ez egy igazán kellemes nap legyen. Találkozó pontunktól távolodva lassan majdnem mindenkit elnyomott az álom s így 3 órányi felvértező pihenéssel léptük át az osztrák magyar határt.

A legsúlyosabb halny a történelemben - képgalériákkal

Beszélgetés Apoloniusz Raj nyugalmazott meteorológussal és hegyi vezetővel. Emlékszik Ön arra, hogy a Havasalján (Podhale) olyan viharos erejű halny tombolt volna valaha is, mint az elmúlt napokban? „Talán meglepő, de nem emlékszem ilyenre. Az a szél, amely Zakopanéban és Kościeliskoban Karácsony estéjén, valamint Karácsony első napján tombolt, a legsúlyosabb következményekkel járt a Lengyel-Tátra történelmében.” 
Valóban? Sokan azt mondják, hogy 1968-ban még ennél is erősebb vihar tombolt. Nem ok nélkül nevezik úgy azt a vihart, mint az évszázad vihara.

Hemzsegnek a vörös színű rákok Ausztráliában

Néhány nap múlva újra bekövetkezik az a holdfázis, melynek során a karácsony-szigeteki vörös rákok lerakják petéiket a tengerbe. Ezt megelőzően azonban hosszú vándorútra kelnek.

Karoo, Dél-Afrika

 Karoo – egy más világ. Nem csak a táj holdbéli, az emberek is mintha egy másik civilizációból ragadtak volna itt. A rendkívül forró nyarak, fagyos telek, az eső szinte teljes hiánya generálta egymásrautaltság olyan, még napjainkban is meglévő feltétlen bizalmat plántált beléjük, amit a nagyvárosi túléléshez elengedhetetlen egészséges életösztönünkkel nehezen értünk meg.

Over Magazin előfizetés féláron- csak ma!

Az utazom.com és az Over Magazin együttműködésének köszönhetően egyetlen napon, ma, december 15-én, féláron rendelheted meg az Over Magazint!

Advent Badacsonyban

A Balaton télen a legszebb. A parton nem sétálnak családok, a strandokat nem lepik el nyaralók: a tavi szél szegődik csak társunknak, ha a befagyott víztükör mellett ballagunk. Van valami felemelő ebben a nagy ürességben: a képzeletnek és a gondolatnak semmi sem szab határt, alig emlékeztet a civilizáció zaja arra, hogy nem álmodjuk ezt az egészet.

Ajándékozz valódi élményt!

A karácsony közeledtével egyre jobban szorít az ajándékvásárlás néha nem is olyan édes kényszere. Járjuk a boltokat, tolakszunk a tömegben, csak olyan dolgokat találunk, aminek mi örülnénk, de hogy mit szeretne a másik- nos arról néha fogalmunk sincs. Zoknit? Azt egy éve kapott, a nyakkendőt is ellőttük már, ugyanígy az edénykészlet, levehető ajtajú NDK turmixgép és társaik.

Látnivalók Londonban: a Trafalgar tér

Az egykori királyi istállók helyén épült fel London egyik legkedveltebb, s egyben legnagyobb köztere, a Trafalgar tér, melyet a trafalgari hős (1805), Nelson admirális emlékének szenteltek. A tér John Nash városrendező terveivel összhangban, de Sir Charles Barry kivitelezésében épült meg az 1840-es években. Középen magasodik Nelson 52 méter magas emlékoszlopa, melynek négy oldalát az admirális életének fő eseményeit bemutató bronzreliefek díszítik. Az ehhez szükséges bronzot francia ágyúkból szerezték.

Advent Prágában - Aranyvasárnap a cseh fővárosban

Aranyvasárnap az utolsó olyan hétvége, amikor még teljes adventi pompájában csodálhatjuk meg a világ bármely keresztény városát, legyen szó sokmilliós fővárosról vagy egy hegyek közé eldugott kis településről. Ezt kihasználandó Prágába indultam, hogy Budapest után belekóstoljak a cseh verzióba is.

Újra látogatható a császárfórumok utcája Rómában

Róma lakosai és az Örök Városba látogató turisták közül sokan most először járják végig a hétfőn újra megnyitott Alessandrina utcát.

A Mont Blanc megmászása-Bevezető

A Mont Blanc- Nyugat Európa legmagasabb hegye. Biztos eszedbe jutott már, hogy egyszer eljuss oda, sőt talán azzal is kacérkodsz, hogy fel is mászol a csúcsára. Azt ajánlom, most kezdd el a felkészülést: kitartással és odafigyeléssel jövő nyáron fent állhatsz 4811 méteren? Hogy hogyan?

Látnivalók Londonban: a Harrods áruház

A világ egyik leghíresebb áruháza 1849-ben, London Knightsbridge negyedében nyílt meg, akkor még persze csak kicsiben. Az alapító, Charles Henry Harrod az 1851-ben megnyíló londoni Nagy Világkiállítás hasznát akarta meglovagolni, amikor a mai üzletháztól nem messze, a Brompton Road-on megnyitotta kis fűszerkereskedését, ahol elsősorban keresett gyógyszereket, parfümöket, papírárut, gyümölcsöt és zöldséget árult.

A Tátra éghajlata

Milyen hosszú ideig marad meg a Tátrában a hótakaró? Mennyi az éves csapadékmennyiség? Hogy keletkezik a halny? A következőkben néhány alapvető információt olvashatunk a Tátra éghajlatáról. A Tátra éghajlati viszonyait alapvetően a mérsékelt övi magashegységi klíma jellemzi, de sok közös vonást találunk az alpesi klímával is. Az évi átlaghőmérséklet elég alacsony, a hegység lábainál 6 °C, a csúcsok övezetében -4 °C. A leghidegebb hónap általában a február, a legmelegebb a július.

Adventi vásárok a Belvárosban

Budapest sokszor olyan, mint maga a világ: távolról, sötétben, kivilágítva és néhány bögre forralt bor után sokkal szebbnek tűnik. Tény, hogy decemberben a korán érkező sötétség jótékony homályba burkolja az utcákat, és a fákon, épületeken kigyúlnak az ünnepi fények.

Guatemalai kalandok, első rész

Már a megérkezésünk Guatemalába is kalandosnak bizonyult. 2,5 km gyors futás a csomagokkal a hátunkon, a guatemalai határig. Majd kalandos transzport után a helyi "csirkés" busszal folytattuk utunkat.

400 éve égett le a Globe színház

Négyszáz éve lett a lángok martaléka a színház, amelyben a legtöbb Shakespeare-darabot bemutatták. A Globe története már korábban is eseménydús volt, a leégett épület ugyanis részben egy korábbi színház építőanyagainak felhasználásával készült el – a korábbi teátrumot a társulat egy jogi vita lezárásaként ellopta a régi helyéről.

Stockholm és nevezetességei

Az észak Velencéjeként is gyakran becézett Stockholm kétmillió lakosával Európa egyik legszebb fővárosa: az 53 híd által összekötött, 14 szigetre épült székhely lenyűgöző panorámájával, a Golf-áramlatnak köszönhetően kellemes klímájával, hangulatos óvárosával, építészetével, rengeteg parkjával, üldögélésre csábító kávézóival és izgalmas gasztronómiájával feltétlenül bakancslistán kell, hogy legyen. A svéd főváros különleges földrajzi adottsága - a Malaren-tó és a Balti-tenger találkozásában fekvő szigetvilágra települt - valódi turistacsalogató jellegzetesség. 

Dickens városa: Rochester

A Dél-Kelet Angliában, Kentben fekvő város, Rochester ősi történelemre tekint vissza, éltek itt kelták, rómaiak, jütök és szászok is, mégis leginkább a XIX. században vívott ki magának szélesebb körű ismertséget, elsősorban irodalmi szempontból. Charles Dickens a közeli Gads Hill Place-ben (Higham) élt, de regényeinek nagy része erősen kötődik Rochester vidékéhez. A város leírása olyan műveiben is feltűnik, mint A Pickwick Klub, a Szép remények, és a befejezetlen The Mystery of  Edwin Drood (nincs magyar címe), melyben a kitalált Cloisterham települést mintázta Rochesterről.

Látnivalók Rómában: A Svájci Gárda

Róma – azon belül is a Vatikán – egyik leggyakrabban fotózott, legérdekesebb történettel rendelkező és leglátványosabb „nevezetessége” a Svájci Gárda. A Vatikán kapuinál szolgálatot teljesítő, színes, középkori hangulatú egyenruhát viselő, jó kiállású katonák a Szentatya személyes védelmét látják el, immár 500 esztendeje. Jelmondatuk: „bátorság és hűség”.

„Tátrai hangulatok” című könyv továbbra is előrendelhető

2014 elején adtam hírt arról, hogy megjelenés előtt áll "Tátrai hangulatok" című képeslapos könyvem. A könyv megjelenéséhez a kiadóval kötött megállapodás szerint meghatározott számú előrendelés szükséges. Mivel ezt eddig nem sikerült összegyűjteni, ezért a könyv sajnos még a mai napig sem jelenhetett meg.

Láthatatlan veszély a Pásztó környéki hegyekben!

 Soha nem gondoltam volna, hogy egy túrán a faluszéli házőrzők mellől elfogyó kerítés, vagy a veszett muflonok támadásán kívül más veszély fenyegetheti a lelkes túrázókat. Mivel kis hazánkban sem lázadó hutuk, sem vérszomjas oroszlánok, lavinák és vulkánkitörések sem jellemzőek, ez a csodás táj lehetne a békésen túrázók Paradicsoma. Hát nem.

Bécs adventi fényében

A bécsi karácsonyi kirakodás nem az őrült vásárlásról szól, hanem társasági esemény forralt borral, punccsal és platnin sült krumplival. Bécs pár óra autóval (vagy vonattal), azonban sokkal több egynapos kirándulásnál (vagy sokszor kell menni) és nem érdemes csak a vásárlásra koncentrálni. Bécs varázslatos, egy szelet nyugat.

Ausztria talán legszebb mászóhelye?

Négyesi Miklós:A karácsony utáni héten Ausztriában síeltünk, azonban mivel utazgatós-túrázós emberkék vagyunk, nem szándékoztunk minden percet a sípályákon tölteni. Sajnos téli hegymászáshoz való felszerelés nem volt nálunk, így csak egy röpke kis autós kirándulást tudtunk tenni újév napján. A célunk a Milstatti-tó volt, mely a karintiai tóvidék második legnagyobb tava.

Fura Afrika

A nagyvárosok képe alapján Dél-Afrikában sem könnyű megállapítani, a világ melyik részén járunk, meglehetősen „univerzálisak”, amerikanizáltak-europanizáltak. Egy-egy apró részlet azonban segíthet megoldani a rejtélyt. Néhány érdekesség, furcsaság Dél-Afrikából.

Zakopane ízei

Ha át is alszod a lengyel-szlovák határátkelést, a túloldalt résnyire nyitott szem

Téli pihenés a Colosseum Hotelben

A Colosseum Hotel kiváló hely a kellemes pihenésre a téli időszakban is. A négycsillagos wellness élmény csupán karnyújtásnyira található Szegedtől. Szobáink kialakításánál minden korosztály, valamint a szabadidős, gyógy- és a rendezvényturizmus igényeit is figyelembe vettük. 6 szobatípusunk, valamint egybenyitható és mozgáskorlátozottak számára kialakított szobáink között mindenki megtalálja a neki megfelelőt.

Látnivalók Rómában: A Szent Péter-bazilika és a Szent Péter tér

Róma (és azon belül a Vatikán) egyik leghíresebb látnivalója az a lenyűgöző tér, és az a csodás kupolával koronázott bazilika, ahol a katolikus világ szíve dobog. Legalábbis a köztudat úgy tudja, hogy a római katolikus egyház legfontosabb temploma a vatikáni Szent Péter bazilika, ez azonban téves információ. Róma négy pápai bazilikája közül a legrangosabb, Róma püspökének – azaz a pápának – a címtemploma, az ökumenikus anyaegyház címének birtokosa, s így a legfontosabb római katolikus templom valójában a Lateráni Szent János-bazilika.

2014-re halasztották az első tátrai via ferrata átadását

A Magas-Tátrában a Kis-Nyereg-hágó és a Vörös-torony-hágó között tervezett via ferrata megnyitásának időpontja jelenleg még nem ismert. Az átadásról megjelent első optimista becslések 2013. július elejéről szóltak. Jelenleg folyik az alternatív útvonalak mérlegelése, azok pontosítása, melyek az engedélyek mellett elengedhetetlenül szükségesek a tervezett vasalt út megnyitásához. Tátraváros önkormányzata a Magas-Tátra Regionális Idegenforgalmi Szervezettel együttműködve még május elején hozta nyilvánosságra az első tátrai vie ferrata megépítésének szándékát.

Fotók és videók a Tátrából – 2014. március 17-31.

Látlak... - Fotó: Príroda našimi očami

Krakkói legendák nyomában

„Lengyel, magyar – két jó barát, együtt harcol, s issza borát”

London ünnepi fényben

London: a vibráló metropolisz az év minden napján elvarázsolja az ide érkezőket. Így van ez karácsonykor is, amikor az egyébként is látványos díszkivilágítás mellett még ünnepi fénybe is öltözik a város. Ezt a hangulatot mutatja be a következő kisfilm. Is Xmas Time - A London Time Lapse film from Mattia Bicchi Photography on Vimeo.

Ízek, Imák, Szerelmem Nyugat-Dunántúl, második rész: Szombathely és Kőszeg

Az előző rész végén a sötétedés beálltával indultam Szombathely felé, ami bár csak 120km-re van, de jó két óra autózást jelent. A hideg és sötét eleve behatárolja, hogy mit lehet és érdemes megnézni, jómagam azért döntöttem a Szent Márton Látogató Központ mellett, mert kíváncsi voltam, hogy Európa egyik legismertebb szentjének szülővárosában hogyan ápolják az emlékét. A Látogató Központ a IV.

Egyesült Királyság: Ajtók Angliára

Aki járt már Nagy Britanniában, annak bizonyára feltűntek a jellegzetes porták, melyek oly jellemzőek a szigetország lakóépületeire. Legyenek akár egyszerű polgároké, vagy jómódú arisztokratáké, pompázzanak fehér, fekete, vagy éppen lila színben, egy biztos, mindig ápolt, rendezett benyomást keltenek, melyen az ember szívesen belépne. S ezek az ajtók talán a karácsonyi ünnepek idején még elbűvölőbbek: szinte mindenütt hangulatos koszorúk függnek, rajtuk csillogó díszekkel, tobozokkal, vagy színes szalagokkal.

A Szentföld zárva van: nemi erőszak és gyilkosság a Jézus kalandparkban

Az amerikai Szentföld-kalandparkok nem a hitről, hanem a pénzről szólnak. A Sátán és Mammon játékszerei Krisztus földi Paradicsomai? Anyagi okok miatt a Feltámadás elmarad?

Ahol Jane Austin Emmája, Poirot és Miss Marple is megfordult – Chilham

Aprócska zsákfalu bújik meg Kent egyik árnyas, kanyargó országútja (A28) mellett, 10 km-re Canterbury-től délre. A falvacskába vezető út is olyan eldugott, hogy az ember jóformán észre sem veszi. Ahogy azonban kiérünk a zöldellő lombok alól, mintha csak a múltba csöppennénk vissza: csöppnyi vásárterét – mely május elsején (May Day) mindig megtelt ünneplőkkel – elbűvölő korabeli házak keretezik, míg a tér két végén a Chilham kastély és a XV. században épült Szűz Mária plébániatemplom magasodik.

Párizs legszebb részei

Párizs: a francia főváros megbabonázza az ide érkezőket. Egy párizsi utazás előtt különleges izgalom lesz úrrá rajtunk: úgy várjuk a rajongva szeretett, romantikus városba való megérkezés pillanatát, mint kisgyermek a karácsonyt. Ez az öröm nem alaptalan: Franciaország és a kultúra fővárosa gyönyörű műemlékekkel, kiváló múzeumokkal és hangulatos negyedekkel várja az ide érkezőket. A most következő kisfilm Párizs legszebb részeit mutatja be: 4K Timelapse Bonjour PARIS 2014 Full version from jansoli on Vimeo.
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!