Déli nyugalom horvát módra

Így a tél derekán járva mi sem kellemesebb érzés, mint elmerengeni az elmúlt nyár élményein, vagy tervezgetni az eljövendő szezon vágyott úti céljait. Ha Horvátország kerül a célpontba, sokan csak az Isztriai-félsziget népszerű nyaralóhelyeivel számolnak, pedig érdemes tovább autózni a pályán, mert délebbre gyakran kellemesebb és nyugodtabb vidékeket találunk.

Korčulát azoknak ajánlom, akik stresszben élik hétköznapjaikat és mediterrán nyugalomra vágynak. Felejtsük el a tipikus turistabazárokat, a zenétől hangos bárokat vagy tengerparti lokálokat, itt ilyenekkel nem igazán fogunk találkozni. Helyette van csendes teraszú étterem vagy magányos kikötő, ahol párunkkal összebújva romantikázhatunk a telihold alatt. Persze ne a végtelen csendet képzeljük hozzá, hiszen a sziget partvonala magasan sziklás, amit a tenger ereje formál már idők óta, olyan hatást keltve, mintha mosógépben ülnénk. Mindez akkor válik drámaivá, ha a Földközi-tenger vidékéhez szokott turista ki szeretne lépni a balkonra, hogy megkeresse az alapvető csillagképeket, majd nem talál mást, csak a vak sötétséget és a haragosan dübörgő tengermorajt a talpa alatt. Aki erre érzékeny és amúgy is nehezen alvó, a szállás foglalásánál ezt mindenképpen vegye figyelembe.

Korčula egyébként csodaszép sziget, minden négyzetcentimétere fényképre kéredzkedik. Történelme során számos nép megfordult itt és mondta magáénak, még egy ideig a magyarok is királyi tartományként tekintettek rá. Valószínűleg geopolitikai helyzete miatt volt olyan kapós, hogy először a görögök, majd a rómaiak, szlávok, avarok, később a bizánciak is szemet vetettek rá, éppúgy, mint Velence és Genova városa. A 19. században a Habsburg Birodalom, majd az Osztrák-Magyar Monarchia, később a Szlovén-Horvát-Szerb Állam része lett. De volt olasz tulajdon, majd jugoszláv királyi ékkő is. A vágyott függetlenséget 1992-ben ismerte el a világ Korčula számára.

A szigeten a szőlő és olajbogyó termesztés a jelentősebb. Ha van rá alkalmunk, barátkozzunk össze a helyiekkel és költsünk el a társaságukban egy ebédet vagy vacsorát, nagy valószínűséggel saját olívaolajjal meglocsolt grillezett hallal lepnek majd meg minket, melyet ha szerencsések vagyunk a saját borukkal öblíthetünk le jó hangulatban.

Korčula némi ipart csinált magának abból a legendából, miszerint Marco Polo itt született. Erre sajnos bizonyíték nincs, mindenesetre a szülői házat is megtekinthetjük, és mindenféle marco polo-s szuvenírt vásárolhatunk, ha úgy tartja kedvünk.

Bár a hatodik legnagyobb sziget az Adrián, azért autóval 3-4 nap alatt simán bejárhatjuk minden zugát. Egy-két hosszabb-rövidebb gyalogtúrát is tehetünk, de talán a legjobb móka, ha biciklit bérlünk és azzal indulunk felfedezőútra.

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Szállás ajánlatok

» Tvrdeic Apartman *** Korčula 19.383 Ft/főtől - Horvátország / Korcula / Dalmácia / Európa
» Park Hotel ** Korcula (Korčula sziget) 28.339 Ft/főtől - Horvátország / Korcula / Dalmácia / Európa
» Park Hotel *** Korcula 30.758 Ft/főtől - Horvátország / Korcula / Dalmácia / Európa
» Port 9 Hotel Island Family Resort **** Korcula 38.131 Ft/főtől - Horvátország / Korcula / Dalmácia / Európa
» Hotel Marko Polo **** Korčula 38.131 Ft/főtől - Horvátország / Korcula / Dalmácia / Európa

Információs oldalak

» Korcula élménybeszámolók
» Korcula élménybeszámolók
» Last Minute Horvátország
» Olcsó Hotelek Horvátországban
» Hotelek Horvátországban - Online szállásfoglalás

Cikkeink

» A tenger és a táj Korcula közelében - Kovács Attila
» Bringázás Korculán - Kovács Attila
» A szépséges Korcula - Kovács Attila
» Korcula leghangulatosabb koktélbárja - Massimo - Kovács Attila
» Főszezoni akció Horvátországban: nyaralás akár 30% kedvezménnyel! - Kovács Attila

Utazások

» Advent Zakopanéban és Bártfán - 2 nap
» Adventi vásár Zakopanéban - 2 nap
» Zakopane: Morskie-Oko – Tutajozás a Dunajecen - 2 nap
» Advent Prágában - 2 nap
» Prágai városlátogatás *** 3 nap egyénileg - 3 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!