Villány: bor és kerékpártúra

Villány: már a dallamos név hallatán is összeszorul a szívünk- hányszor eresztettük már ki ennek a tájegységnek palackba zárt gazdagságát, illatok, ízek, zamatok formájában egy jól sikerült beszélgetés vagy egy kiváló vacsora, meghitt pillanat méltó kísérőjeként vagy hangulatfokozójaként. Izgatottan vártam, hogy feltűnjön a horizonton a Szársomlyó jellegzetes kúpja: ez már jelzi, hogy közel járunk a Villányi borvidékhez.

A természeti értékekben bővelkedő tájakhoz úgy kerülhetünk a legközelebb, ha gyalogtúra vagy biciklitúra közben, közvetlen közelből éljük át a valódi hangulatát, érintjük a földet, ízleljük a szél illatát. Így tettünk a hétvégén is, ennek képeit adjuk közre az alábbiakban.

Nem csak a Villányi borvidék kedves településeit látogattuk meg, hanem néhány pincészetet is meglátogattunk, hogy betekinthessünk a bor születésének titkos pillanataiba is. A túra nyomán egy klassz  ajánlatot készítettünk azoknak, akik kedvet kapnak hozzá, hogy körbetekerjék ezt a borvidéket.

Villányból nyugati irányból indulva a nagyharsányi szoborpark mellett vezető kerékpárúton guruljunk el Nagyharsányba, majd onnan a főútvonalon Kisharsányba. Ha itt járunk, semmiképp ne hagyjuk ki a település felett, a domboldalon csodálatos panorámával és illatos borokkal csábító Vylyan borteraszt, ahol jól fog esni egy kis pihenő.

Innen Kisharsányba visszagurulva a templomnál jobbra térve érhetjük el Nagytótfalun keresztül Siklóst, ahol a dzsámi és a vár megtekintése után tovább kerekezhetünk a dombok között Vokány irányába. A következő falu Újpetre, ahol a település központján forduljuk jobbra: egy kis dombra feltekerünk, majd nemsokára a csodálatos Palkonyára gurulunk be. A gyönyörű pincesor eltéveszthetetlen: itt Mayer Róbert kiváló gyöngyöző rozéjával frissüljünk fel, és járjuk be a kedves kis házsorokat. Tavak és dombok között vezet az út tovább a pincesoráról híres Villánykövesdre: itt sem árt megállni egy pihenőre. 

Ha megéheztünk, nem kell sokáig pedáloznunk a Villány határában található Fülemüle csárdába: nem bánjuk meg, ha megkóstoljuk ízletes ételeiket. Tovább már csak a településen belül kanyarog az út: megnézhetjük a kilátót vagy a Templom-hegy ősmaradványait, de a kerékpárt letámasztva a pincészetek környékén is kényeztethetjük ízlelőbimbóinkat.

Ha a friss, gyümölcsös ízek, könnyed tételek, de a minőség vagy éppen a habzó borok hódolói vagyunk, ne hagyjuk ki a Csillagvölgy pincészet ízletes nedűinek megkóstolását a tömeg zajától távolabb, kiváló teraszon üldögélve. Vacsorára a Halasi éttermet is ajánlották nekünk, de mi a Maul étterem mellett döntöttünk: meg kell mondjam, kiváló volt. 

Az itt közölt túra körülbelül 45 kilométer hosszú, tehát átlagosan sportos erőnléttel, sok nézelődéssel és megállóval könnyedén teljesíthető. Útközben tartsuk be a KRESZ szabályait és a kerékpáros borturizmust fellendíteni hivatott módosítást is: amíg kerekezünk, csak kóstoljuk, ne éljünk vissza a szabálykönyvbe iktatott bizalommal és tegyünk a kerékpártúrázók jó hírnevének fenntartása érdekében.

Egészségünkre!

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Alacsony-Tátra: Csúcstúra a Király-hegyre (1946 méter) - 1 napos túra
» Magas-Tátra, Magisztrále út - 1 nap
» Alacsony - Tátra főgerinc, Gyömbér - Chopok - Dereše - 1 nap
» Magas-Tátra hágótúrák Vörös-torony-hágó (2352 m) - 1 nap
» Magas-Tátra gyalogtúra: Kapor csúcs 2367 méter - 1 nap

Szállás ajánlatok

» Olaszország - Residence I Pungenti - Castiglioncello, Toszkána 1.238 Ft/főtől - Toszkána / Olaszország / Európa / Castiglioncello
» Dubravka Apartman *** Pisak (Omis) 8.023 Ft/főtől - Horvátország / Omis / Dalmácia / Európa
» Magánapartmanok *** Novi Vinodolski 10.135 Ft/főtől - Horvátország / Kvarner-öböl / Novi Vinodolski / Európa
» Villa Pavica Apartman **** Palit 11.249 Ft/főtől - Horvátország / Rab / Kvarner-öböl / Európa / Rab-sziget
» Villa Ivan Apartman **** Rab (Palit) 11.249 Ft/főtől - Horvátország / Rab / Kvarner-öböl / Európa / Rab-sziget

Információs oldalak

» Kalandtúra, aktív utazás
» Akciós városlátogatások!
» Látnivalók Amszterdamban
» Látnivalók Firenzében
» Látnivalók Párizsban
» Látnivalók Londonban
» 4 napos utazások

Cikkeink

» Aktív utazások, izgalmas túrák az utazom.com szervezésében - Kovács Attila
» Balaton-felvidék kerékpártúra - Az ősz legszebb fényei - Kovács Attila
» Kiváló síszállás Ausztriában - Dorfhotel Seeleitn - Kovács Attila
» Nyaralás és tengeri kajak - irány a Sporádok! - Kovács Attila
» Last Great Climb egy egy antarktiszi nagyfal első megmászása - Kovács Attila

Utazások

» Parenzana: tavasznyitó kerékpártúra az Isztriai-félszigeten - 3 nap
» Bringatúra a Tátrában - 4 nap
» Mura menti kerékpártúra - 4 nap
» Csehország: bringa, sör, kultúra - 4 nap
» Drezda-Prága biciklitúra - 5 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!