Villány: bor és kerékpártúra

Villány: már a dallamos név hallatán is összeszorul a szívünk- hányszor eresztettük már ki ennek a tájegységnek palackba zárt gazdagságát, illatok, ízek, zamatok formájában egy jól sikerült beszélgetés vagy egy kiváló vacsora, meghitt pillanat méltó kísérőjeként vagy hangulatfokozójaként. Izgatottan vártam, hogy feltűnjön a horizonton a Szársomlyó jellegzetes kúpja: ez már jelzi, hogy közel járunk a Villányi borvidékhez.

A természeti értékekben bővelkedő tájakhoz úgy kerülhetünk a legközelebb, ha gyalogtúra vagy biciklitúra közben, közvetlen közelből éljük át a valódi hangulatát, érintjük a földet, ízleljük a szél illatát. Így tettünk a hétvégén is, ennek képeit adjuk közre az alábbiakban.

Nem csak a Villányi borvidék kedves településeit látogattuk meg, hanem néhány pincészetet is meglátogattunk, hogy betekinthessünk a bor születésének titkos pillanataiba is. A túra nyomán egy klassz  ajánlatot készítettünk azoknak, akik kedvet kapnak hozzá, hogy körbetekerjék ezt a borvidéket.

Villányból nyugati irányból indulva a nagyharsányi szoborpark mellett vezető kerékpárúton guruljunk el Nagyharsányba, majd onnan a főútvonalon Kisharsányba. Ha itt járunk, semmiképp ne hagyjuk ki a település felett, a domboldalon csodálatos panorámával és illatos borokkal csábító Vylyan borteraszt, ahol jól fog esni egy kis pihenő.

Innen Kisharsányba visszagurulva a templomnál jobbra térve érhetjük el Nagytótfalun keresztül Siklóst, ahol a dzsámi és a vár megtekintése után tovább kerekezhetünk a dombok között Vokány irányába. A következő falu Újpetre, ahol a település központján forduljuk jobbra: egy kis dombra feltekerünk, majd nemsokára a csodálatos Palkonyára gurulunk be. A gyönyörű pincesor eltéveszthetetlen: itt Mayer Róbert kiváló gyöngyöző rozéjával frissüljünk fel, és járjuk be a kedves kis házsorokat. Tavak és dombok között vezet az út tovább a pincesoráról híres Villánykövesdre: itt sem árt megállni egy pihenőre. 

Ha megéheztünk, nem kell sokáig pedáloznunk a Villány határában található Fülemüle csárdába: nem bánjuk meg, ha megkóstoljuk ízletes ételeiket. Tovább már csak a településen belül kanyarog az út: megnézhetjük a kilátót vagy a Templom-hegy ősmaradványait, de a kerékpárt letámasztva a pincészetek környékén is kényeztethetjük ízlelőbimbóinkat.

Ha a friss, gyümölcsös ízek, könnyed tételek, de a minőség vagy éppen a habzó borok hódolói vagyunk, ne hagyjuk ki a Csillagvölgy pincészet ízletes nedűinek megkóstolását a tömeg zajától távolabb, kiváló teraszon üldögélve. Vacsorára a Halasi éttermet is ajánlották nekünk, de mi a Maul étterem mellett döntöttünk: meg kell mondjam, kiváló volt. 

Az itt közölt túra körülbelül 45 kilométer hosszú, tehát átlagosan sportos erőnléttel, sok nézelődéssel és megállóval könnyedén teljesíthető. Útközben tartsuk be a KRESZ szabályait és a kerékpáros borturizmust fellendíteni hivatott módosítást is: amíg kerekezünk, csak kóstoljuk, ne éljünk vissza a szabálykönyvbe iktatott bizalommal és tegyünk a kerékpártúrázók jó hírnevének fenntartása érdekében.

Egészségünkre!

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Kirándulás a Hohe Wandon - 1 nap
» Alpesi csúcsok: Tonion - 1 nap
» Magas-Tátra, Magisztrále út - 1 nap
» Magas-Tátra hágótúrák, Rovátka hágó (2288 m.) - 1 nap
» Magas-Tátra gyalogtúra: Kapor csúcs 2367 méter - 1 nap

Szállás ajánlatok

» Dragan Apartman **** Rovinj 15.196 Ft/főtől - Horvátország / Rovinj / Isztria / Európa
» Ante Apartman ** Sukošan 13.191 Ft/főtől - Horvátország / Dalmácia / Európa / Sukosan
» Helena Apartman *** Banjole (Medulin) 12.221 Ft/főtől - Horvátország / Banjole / Isztria / Európa
» Kralj Apartman *** - Rabac 12.663 Ft/főtől - Horvátország / Rabac / Isztria / Európa
» Hotel Zaton Holiday Resort *** Zadar 17.608 Ft/főtől - Horvátország / Zadar / Dalmácia / Európa

Információs oldalak

» Kalandtúra, aktív utazás
» Akciós városlátogatások!
» Látnivalók Amszterdamban
» Látnivalók Firenzében
» Látnivalók Párizsban
» Látnivalók Londonban
» 4 napos utazások

Cikkeink

» Kiváló síszállás Ausztriában - Dorfhotel Seeleitn - Kovács Attila
» Kajakkal az Ohridi-tavon - Kovács Attila
» Síelés Heiligenblutban - Hunguest Hotel Heiligenblut téli ajánlat! - Kovács Attila
» Újabb látványos kisfilm a festői Budapestről - Kovács Attila
» Mit tegyünk, ha fázunk?- a kihűlés veszélyei - Kovács Attila

Utazások

» Kerékpártúra a Garda-tónál - 6 nap
» Provence bringatúra a levendulák földjén - 6 nap
» Alpok-Adria kerékpártúra - 8 nap
» Portugál el Camino zarándokút kerékpárral - 14 nap
» Öko-kalandtúra Costa Ricában -
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!