Világrekorddöntésre készül Cousteau kapitány unokája

Nagyapja, a legendás Jacques-Yves Cousteau fél évszázaddal ezelőtti rekordját kívánja túlszárnyalni Fabien Cousteau, akit 31 naposra tervezett víz alatti tartózkodása során több világhírű felfedező, köztük édesapja, Jean-Michel Cousteau, Sir Richard Branson, Sylvia A. Earle és Niel Young is felkeresi.

Jelenleg a nagy nyomáshoz alkalmazkodást elősegítő ún. szaturációs tréning folyik. Fabien Cousteau az Aqiarius belsejében.

Jelenleg a nagy nyomáshoz alkalmazkodást elősegítő ún. szaturációs tréning folyik. Fabien Cousteau az Aqiarius belsejében.

Jacques-Yves Cousteau, a világhírű francia tengerkutató unokája nagyapja 50 évvel ezelőtt véghezvitt – mindeddig egyedülálló – legendás Precontinent II. kísérletének túlszárnyalására készül. Cousteau kapitány 1963 júniusában hét fős csoportjával a Port Szudán közelében fekvő Saha’b Rumi korallzátony tövében felépített kutatóplatform fedélzetén 10 méteres mélységben kereken 30 napig tartózkodott a tenger alatt. Az azóta sem megismételt kísérlet 50. évfordulója alkalmából a kapitány elsőszülött unokája, a 47 éves Fabien Cousteau ötfős, tudósokból és búvároperatőrökből álló stábjával arra készül, hogy megdöntse a tartós víz alatt tartózkodás nagyapja által felállított világrekordját. A páratlan kísérletet a legfrissebb időzítés szerint 2013. november 12-én kezdik meg, jelenleg az ún. szaturációs tréning keretén belül az expedíciós stáb felkészülése folyik az Aquarius víz alatti kutatóbázison

Két generáció. A négyéves Fabien nagyapja, Jacques Cousteau kapitány nyakában.

Két generáció. A négyéves Fabien nagyapja, Jacques Cousteau kapitány nyakában.

Magyarországról elsőként dr. Elter Tamás tengerkutatási szakírónak, a The Explorer magazin főszerkesztőjének sikerült beszélnie a nemzetközi hírű óceánkutatóval a Mission 31 projekt céljairól. Arra a kérdésre, hogy melyek az expedíció fontosabb céljai, illetve az mennyiben fogja meghaladni Cousteau kapitány 50 évvel ezelőtti vállalkozását, Fabien Cousteau a következőket válaszolta a The Explorer magazinnak : „ A küldetés során egyrészt új technológiákat fogunk kipróbálni, másrészt pedig olyan kérdéseket is vizsgálni fogunk, amelyek 50 évvel ezelőtt még nem álltak a tudományos érdeklődés középpontjába.”  Ezzel összefüggésben elmondta, hogy a Precontinent II. vállalkozást meghaladva, 20 méteres mélységben 31 napot kíván megszakítás nélkül eltölteni a tengerfenéken.

Fabien az Aquariuson kívül. Az emberi szervezet tartósan is képes alkalmazkodni a nagy nyomás körülményeihez.

Fabien az Aquariuson kívül. Az emberi szervezet tartósan is képes alkalmazkodni a nagy nyomás körülményeihez.

A kísérlet egyik legfontosabb célja a tartósan nagy nyomás alatti lét, illetve a szaturációs merülés fiziológiai hatásainak a minél pontosabb feltérképezése. ( Nagy nyomáson a nitrogén fokozatosan beépül a testszövetekbe, és hirtelen nyomáscsökkenés esetén felszabadulva akár halálos  embóliát is okozhat. Ennek kiküszöbölése az egyik legfontosabb feltétele az ún. szaturációs merülésnek, illetve a tartós víz alatti létnek.) A legkorszerűbb módszerekkel elvégzendő fiziológiai kutatások mellett a globális klímaváltozás hatásait is vizsgálni kívánják elsősorban az alsóbbrendű tengeri organizmusokon, különböző szivacsokon és korall-féléken. Ezen kívül több újfejlesztésű víz alatti kutatóeszköz, így többek között a búvárok hosszú víz alatti útjait lehetővé tévő „tengeri motorbiciklik” (elektromos hajtású vontatók) valamint a Kirby Morgan-féle technikai búvársisak tesztjeit is elvégzik.

A NOAA tulajdonában álló Aquarius víz alatti laboratórium 20 méteres mélységben, a floridai Key Tengeri Nemzeti Park terüetén.

A NOAA tulajdonában álló Aquarius víz alatti laboratórium 20 méteres mélységben, a floridai Key Tengeri Nemzeti Park terüetén.

Az egyedülálló kísérletet a NOAA  (National Oceanic and Atmospheric Administration) tulajdonában álló, és a floridai Key Tengeri Nemzeti Park területén, a partoktól mintegy 7 tengeri mérföld távolságban felállított Aquarius víz alatti laboratórium fedélzetén hajtják végre, 20 méteres mélységben 3 bar állandó nyomásnak kitéve. A páratlan vállalkozásról IMAX dokumentumfilm készül, amelyet a jövő évben terveznek bemutatni.

A mindössze 36 m2 alapterületű Aquarius fedélzetén Fabien Cousteau és munkatársai összesen 31 napot fognak eltölteni.

A mindössze 36 m2 alapterületű Aquarius fedélzetén Fabien Cousteau és munkatársai összesen 31 napot fognak eltölteni.

Elter Tamás azt firtató kérdésére, hogy lesznek-e látogatói a hosszú víz alatti küldetés ideje alatt, Fabien Cousteau a következőket válaszolta:

  „Igen, lesznek látogatóink. Mindenek előtt édesapám (a szintén legendás tengerkutató Jean-Michel Cousteau, a szerk. megjegyzése) valamint húgom Céline fognak felkeresni az Aquariuson, de tervbe van véve Sylvia A. Earle , Sir Richard Branson  Jackson Brown és Neil Young  látogatása is.” – osztotta meg Fabien Cousteau az illusztris névsort a The Explorer magazinnal. ( Sir Richard Branson a Virgin Galactic tulajdonosa, milliárdos vállalkozó és felfedező, Sylvia A. Earle, világhírű tengerbiológus, Neil Young és Jackson Brown pedig két élő rocklegenda, és valamennyien lelkes búvárok.)

Sylvia A. Earle, az "óceánkutatás nagyasszonya" Fabien Cousteau társaságában az Aquarius fedélzetén.

Sylvia A. Earle, az “óceánkutatás nagyasszonya” Fabien Cousteau társaságában az Aquarius fedélzetén.

 A projekt komoly edukációs küldetést is teljesít; az Aquarius fedélzetéről Fabien Cousteau skype segítségével rendhagyó víz alatti órákat tart a diákok részére, amelyben a vállalkozás bemutatása mellett a tengeri környezet megóvásának fontosságára kívánja felhívni a világ tanulóifjúságának figyelmét.

 A Mission 31 projektről és a legendás Cousteau-dinasztiáról a The Explorer magazin most megjelent 56. lapszámában olvashattok többet!

 Képek: Anna-Marie Cousteau, Brian Lam, Kip Evans, Mission 31

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!