Via ferrata túra nehézségi fokozatok

Olaszul ’via ferrata’: vasalt út, németül ’klettersteig’: mászóösvény kifejezés, olyan hegyi utat jelöl, ahol fixen beszerelt fémkábelek, létrák, hidak és lépcsőfokok segítik az előrehaladást. A via ferrata vagy klettersteig útvonalaknak többféle nehézségi besorolása létezik. Manapság a leghasználatosabb a német nyelvterületen elterjedt A-E-ig tartó skála, ahol az A a legkönnyebb és az E a legnehezebb utat jelöli. Ennek az ötfokozatú skálának a finomítására a köztes fokozatokat is jelölik; a C-nél nehezebb, de a D-nél könnyebb szint a C/D.

Ez a beosztás azonban csak a kiválasztott út technikai nehézségére vonatkozik, sem a kondícióigényt, sem az út hosszát, illetve időtartamát nem jelzi.
A besorolás általában az út legnehezebb része alapján történik, ha egy általánosságban C-s szakaszokat tartalmazó klettersteigen van egy 3 méteres D-s szakasz, akkor az egészet D-s nehézségűnek tartják.

'A' (könnyű): A legkönnyebb via ferrata. A drótok, létrák vagy fémkorlátok a sziklás hegyi ösvények meredekebb vagy kitettebb részeinek a biztosítását szolgálják. Via ferrata felszerelés nem szükséges hozzá, gyakran lejöveti útnak használják. Könnyen járható, nehézséget csak a tériszonyosoknak okozhat, kéz használatára szinte nincs is szükség. Ilyen például a Pilisben található Rám-szakadék, vagy a Szlovák Paradicsom túra egyes szakaszai is.

'B' (közepesen nehéz): A B-s fokozat meredekebb sziklákon vezet, ahol szükségünk lehet a kéz használatára és mászni is kell. Néhol hosszabb létrák, párkányok előfordulhatnak, a kitettség mélysége is nagyobb lehet. Technikailag még nem nehéz, kezdők ferrátázóknak ideális terep, via ferrata szett ajánlott! Jellemzően ilyen útvonal a kezdő via ferrata túránkon lévő Mödlinger-Steig.

'C' (nehéz): Ez a szint a választóvonal, itt derül ki, hogy ki tud tovább lépni a keményebb ferraták világába. Egy C-s túrán a 90 fokhoz közeli, függőleges falak is előfordulhatnak, a mászás már nehezebb, technikásabb, a lépések nem annyira nyilvánvalóak, mint egy B-s útvonalon. Ettől a fokozattól a klettersteig szett kötelező! C-s jelzésű a Dolomitok sziklaalakzatai túránkon a Punta Fiames csúcsára vezető Michielli-Strobel ferrata.

'D' (nagyon nehéz): Az igazi NEHÉZ kategória, itt gyakran kell függőleges falakon mászni, nincs mindenhol mesterséges lépés és fogás a kezeknek, lábaknak, gyakran a puszta sziklát kell fogni és lépni. Az utazom.com kínálatában, kifejezetten D-s ferrátával nem nagyon találkoztok, C/D-s nehézségű a Hochschwab túránkon található Eisenerzer klettersteig vagy a Rax túránkon lévő Haidsteig.

'E' (extrém nehéz): A legnehezebb klettersteigek tartoznak ide, csak megszállottaknak ajánljuk, a függőleges falakon és gyakran áthajló sziklákon vezet, a kezeknek és lábaknak alig vagy egyáltalán nincs mesterséges fogás/lépés. Nagy fizikai erőt és technikai tudást igényel. Az utazom.com kínálatában jelenleg nincs E-s túra.

Egyéb nehézségi fokozatok

Olaszországban régebben háromfokozatú skála volt, manapság már ötfokozatú lett. Annyiban tér el a némettől, hogy nem betűkkel jelöli őket, hanem a nehézség megnevezésével és itt nincsenek köztes fokozatok: facile (könnyű), media difficolta (közepesen nehéz), difficile (nehéz), molto difficile (nagyon nehéz), estremamente difficile (extrém nehéz).

Franciaországban hasonló a via ferráták besorolása, mint Olaszországban, csak itt 6 fokozatú a skála. Itt a klasszikus magashegyi besorolást használják, plusz és mínusz jellel kiegészítve, így finomítva a fokozatokat: facile - F (könnyű), peu difficile - PD (kissé nehéz), assez difficile - AD (meglehetősen nehéz), difficile - D (nehéz), tres difficile - TD (nagyon nehéz), extremement difficile - ED (extrém nehéz).

Nagy-Britanniában mint általában mindenben, saját nehézségi fokozatok vannak. Egy vegyes skálát alkalmaznak, ahol 1-től 5-ig terjedő számokkal jelzik az út technikai nehézségét, míg A-tól C-ig terjedő betűkkel az adott út komolyságát (seriousness), amin azt értik, hogy az adott túra megközelítése milyen nehézségű, milyen menekülési lehetőség adódik, mennyi ideig tart, mennyire kondícióigényes és milyen messze mozog lakott területektől (falvaktól és menedékházaktól). Az 1A nehézséggel jelölt a legkönnyebb és az 5C a legnehezebb. Ezt a besorolást a Smith és Fletcher-féle Dolomitok via ferrata kalauzokban mutatják be.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazások

» Via ferrata túra kezdőknek - 1 nap
» Via ferrata túra a Hohe Wandon haladóknak - 1 nap
» Rax-Alpok via ferrata: a Haid Steig - 1 nap
» Dachstein - via ferrata hétvége - 4 nap
» Dolomitok sziklaalakzatai - 5 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!