Verseny a föld alatt! Underworld kupa

Ezúttal nem mászunk hófedte csúcsokra, nem fedezünk fel ismeretlen tájakat, nem járunk be messzi kontinenseket, még csak a nagyváros sem hagyjuk el. Cikkünk egy mountain bike eseményről számol be, ám annak a hegyekhez furcsa módon nem sok köze lesz. Hogy mégis terítékre kerül az Underworld Kupa, az indokolja, hogy megmutassuk, hogyan lehet egy nagyszerű ötlettel egy outdoor sportágat közel hozni az emberekhez, bemutatni az érdeklődőknek és rajongókat szerezni annak.
 
Kezdjük az elején. Tagadhatatlan, hogy egy föld alatti kerékpárverseny elég jól csengő és sokak figyelmét felkeltő elképzelés, amely nem csak hazánkban, de külföldön is ritkaság. Így gondolta ezt a Fülöp Miklós által vezetett Merkapt SE is, amely egyesületnek a sportközpontja kőbányán található, kőbánya alatt pedig sok-sok kilométernyi pince és járatrendszer húzódik a földfelszín alatt, így a helyszín adott volt. A sporttelep területe alatt – a földfelszíntől 10-15 métere – elhelyezkedő, több mint 4000 m2 kőbe vájt alagútrendszer egy részén került kialakításra a pálya nyomvonala. A pince változó belmagasságú, átlagban 2-2,5 méter magas, a járatok szélessége 3 és 8 méter közötti. A szikra kipattant, a szervezés elkezdődött, a járatok életre keltek és lassan elérkezett a nagy nap is.
 
Május végének egyik szombatján gyűltek össze hazánk hegyibringásai, hogy randevút adjanak egymásnak a másfél évszázados kőbányai pincerendszerben. A versenyközpont a sporttelep labdarúgópályáján került kialakításra, amely infrastrukturálisan ideális helyszín, hiszen öltözőépület zuhanyzóval, mellékhelységekkel is a résztvevők rendelkezésére állt, emellett elegendő helyet biztosított a kiállítók – mert voltak szép számmal – sátrainak is.
 
A versenypálya a kiírás szerint könnyen teljesíthető, ami részben igaz is, de már a reggeli pályabejárás alatt többek a feladás mellett döntöttek, mert a pincékhez vezető meredek lejtővel és rámpával meggyűlt a bajuk. Nem beszélve a föld alatti, sötét részekkel, éles kanyarokkal tarkított, beszűkülő járatokról. Izgalmas versenynek néztünk elébe…
 
A szervezők öt etapra bontották a versenyt, kilenc órakor indult az első futam, amelyben a junior korúak és a női versenyzők mérkőztek meg, amelyet másfél óra múlva az elit férfi versenyzők rajtja követett. A verseny rangját mutatja, hogy minkét futamban rajthoz állt az előző évi női és férfi Magyar Bajnok Dósa Eszter (Vitalitás SE) és Buruczki Szilárd (Magellan Kőbánya TC) személyében. A szakág bajnokainak dolgát a közvetlen magyar élmezőny tagjai próbálták megnehezíteni, de szlovák profik is érkeztek a viadalra. Többek elképzelhetetlennek tartották, hogy minőségi, élvezhető hegyikerékpáros verseny rendezhető a hegyektől távol, gyakorlatilag néhány tízméteres szintkülönbségű területen, ám csalódniuk kellett a fanyalgóknak, mert igazán lüktető és élvezetes futamokat láthattak a kilátogató szurkolók.
 
A pályán szinte száz méterenként változtak a körülmények. A füves talajt, kavicsos, majd aszfaltos út váltotta fel, a pincébe csúszós földút és meredek fahíd vezetett, ahol nyirkos 10-15 fokos hűvös levegő, síkos betonos és saras szakaszok vártak a bringásokra. A kivezető macskaköves visszafordítót, süllyedős kavicsos terület követte majd dózer úton értek vissza a focipálya mellé a résztvevők, ahol a salakos futópályáról másztak fel az egynyomos le-föl hullámzó ösvényre mielőtt a kör véget ért volna.
 
A pince be és kijáratánál - a pálya legizgalmasabb szakaszán - igazi szurkolói központ lett kialakítva egy DJ-vel, aki élőben tekerte a korongokat további adrenalint csempészve a versenyzők szervezetébe. Az érdeklődők, a számukra kijelölt területekre, a pincébe is bemehettek, hogy a föld alatt is buzdíthassák az elszánt bringásokat.
 

UNDERWORLD CUP 2010 ELIT from SteveStudio on Vimeo.

A verseny különlegessége és központi helyszíne miatt a média különleges figyelemmel követte az eseményt. Fél tucat televízió - köztük több országos sugárzású is - forgatott a helyszínen, míg a járatokban fotósok hada készítette a jobbnál jobb fényképeket. Nem kell magyarázni, hogy az ilyen jellegű reklám milyen fontos egy sportág számára, többek között a meglévő támogatók megőrzése és leendő támogatók bizalmának megszerzése miatt is.
 
A budapesti, tömegközlekedéssel és biciklivel is könnyen megközelíthető, helyszín további előnye, hogy a sportág iránt érdeklődők kilátogathatnak, így testközelből szerezhetnek élményeket, láthatják versenyezni a legjobbakat és akár a csapatvezetőkkel is közvetlenül kapcsolatba léphetnek. A szervezők a délután megrendezett különböző hobby futamok keretein belül azoknak is lehetőséget biztosítottak az indulásra, akik egyébként nem rendelkeznek versenytapasztalatokkal.
 
Délután az eredményhirdetést követően tombolára is sor került, ahol kerékpárokat és értékes ajándékokat nyerhettek a résztvevők és a nézők (!) is.
 
A Port.hu Underworld Kupa különleges élmény volt mindenki számára, ezt bizonyította a rengeteg mosoly és dicsérő szó, amely a verseny szervezőit illette, akiknek joggal járt az elismerés, hiszen gördülékenyen vezényelték le ezt a sokáig emlékezetes versenyt. Bízunk benne, hogy ez a megszokottaktól eltérő bringás viadal újra megrendezésre kerül és évekre bekerülhet mindenki naptárába.
 

 

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!