Utolsó szilveszter Várkonyi Lászlóval a Venedigeren

Grossvenedigeren egy Winterraumban, vagyis fűtetlen fáskamrában, 3000 méteren, mínusz 20 fokban szilveszterezni agyrém ötletnek látszik, de nem csak annak látszik: az is.

December 30-án akartunk feljutni a 2962 méteren lévő Defregger kunyhóig, de egy lavina-lejtőhöz érve Konyi (Várkonyi Lászlót, a Salamandra Outdoor alapítóját idén április 26-án a Mount Everesten egy jéglavina temette maga alá) megálljt parancsolt.

Gyakorlott szemmel felmérte, hogy ez a lejtő bármikor “lejöhet”, de azért csinált egy lavina-próbát. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy körbevág egy félméteres darabot a hóban és megnézi, hogy az elindul-e lefelé. Ez itt most elindult, még bökdösni se kellett. Szóval vissza kellett fordulni és egy másfél órás kerülővel kikerülni a veszélyes szakaszt. ( Visszafelé már csak hűlt helyét láttuk a lejtőt takaró hónak, az egész lezúdult a mélybe, szerencsére nem velünk együtt.) Ez a másfél órás kerülő és a mély hó elég volt ahhoz, hogy délután négykor még csak félúton járjunk. A vérnyom, ami utunkat kezdettől fogva kísérte, ezen a ponton egyre sűrűbbé vált. Folyamatosan találgattuk, hogy mi vérzi tele a nyomot, s hamarosan inkább kezdünk hasonlítani egy horrorfilm forgatókönyv-író szakkörre, mint komoly túrázókra... Rejtélyes volt a "farkaslábnyom" az út mellett és az is, hogy miért követi épp az ösvényt a vér, s helyenként miért hagy egészen nagy méretű foltot a fehér hóban.

 

Szóval délután négykor sehol egy árva menedékház, csak egy út mellett álló kis házat találtunk. Zárva. Körbejártam és a fáskamra hál'Istennek nyitva volt. De benn csak farakás és szerszámok. Kérdés sem volt, hogy itt kell éjszakáznunk. Szerencsére a zseniális Várkonyi Bea fél óra alatt egy bútorkészítő kisiparost megszégyenítő precizitással olyan ágyat rittyentett, aminek vízszintjében a legkritikusabb wasserwaageval se lehetett volna hibát találni. Vacsorafőzés a villamosszekrényen és hatkor takarodó. Attila Vonnegutot olvasott fel, “hálából”egész éjjel a fejét rugdostam. Mínusz 55 fokú komfortfokozattal bíró hálószákomban is hideg volt alsó szigetelőréteg, vagyis matrac nélkül, ugyanis a fáskamra oldalán lévő jelentős réseken át folyamatosan szivárgott be a jeges szél. Reggel indulás a Defreggerhausba. Az utolsó szakaszt egy elég meredek hólejtőn tettük meg, ahol a hótalppal igen nehézkes volt nyomot vágni. Kegyetlen felmenet, a ház alatti utolsó métereken már mindenki prüszkölt. Fenn el is dőlt: ma nem lesz csúcsmászás... szilveszter volt. Szikrázó napsütés. A naplementét a gleccser tetejéről néztük. Útközben elhaladtunk a meteorológiai állomás szekrénye mellett, ahonnan Konyi egy laza mozdulattal kiemelt egy üveg almapálinkát. Tekintélye az egekbe emelkedett!!! Mire visszaértünk a kunyhóba, egy lengyel pár is megérkezett, rögtön le is nyúltam őket egy kis echte (lengyelül nem tudom) lengyel vodkára. Ilyen magasságban ugyanis az ember nagyon megnézi, hogy mit cipel fel, és az alkohollal nem álltunk túl jól. Bár az almapálinkát megdézsmáltuk-jelentem később visszatettük- aki nem hiszi, járjon utána!!! A winterraumban lévő sparhelt épp olyan volt, mint a nagyimé annak idején Bükkábrányban. Be is fűtöttünk, és elkezdünk havat olvasztani a zacskós kajákhoz és teához. A winterraumban 12 ágy is volt, ami a fáskamra után igazán üdítő volt. Nemsokára megjelent egy magányos vándor- kiderült, hogy egy magyar fiú, ezt találta ki szilveszteri programnak. Meghívtuk, hogy tartson velünk a party-n. Konyi hozott fel virslit és mustárt( ismétlem: 3000 méterre kellett felcipelni!) és KÉT!!! üveg pezsgőt: egy szárazat és egy félédeset. És a lényeg: Bea a sparhelt sütőjében pogácsát sütött éjfélre!!! Ilyen finomat szerintem senki sem evett még életében... Másnap bejött a rossz idő, irdatlan szél és hó. Nyomás lefelé, minél gyorsabban... Attila később megtalálta a vérnyom forrását, le is fotózta...aki Velünk tart annak megmutatjuk a Titkot! Következő Venediger túránk még nem ennyire nomád! 

Továbbí túrák a Salamandrával... Kérdésed van? Írj nekünk:aniko@salamandraoutdoor.com

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Kirándulás a Hohe Wandon - 1 nap
» Alpesi csúcsok: Tonion - 1 nap
» Alpesi kirándulás, Stuhleck 1783 méter - 1 nap
» Rax-Alpok gyalogtúra - 1 nap
» Medve-szurdok túra - 1 nap

Információs oldalak

» Aktív nyaralás
» Via ferrata túrák kezdőknek és haladóknak

Cikkeink

» A Marmolada felülről - Kovács Attila
» A Dachstein-gleccser és Ausztria felett: hőlégballonnal - Kovács Attila
» Alpok-kerékpártúra élménybeszámoló - Füzi Bettina
» Tavasz az Alpokban. Helyesebben: felette... - Kovács Attila
» A kalandóra - Suunto Ambit 2 - Kovács Attila
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!