Ugye nem kell külföldre menni, hogy csodálatos tájakat találj? Újabb 15 természeti csoda Magyarországról!

Magyarország bővelkedik csodálatos természeti látnivalókban. Nem kell messze utazunk azért, hogy gyönyörű természeti tájakat vagy valódi értékeket találjunk. Íme 15 gyönyörű látványosság azoknak, akiknek "nem csak térkép e táj":

1. Hévízi-tó:

Az Indiát idéző lótuszok gyönyörű virágai a különleges geológiai folyamatoknak köszönhető, csodálatos, meleg vizű tóban tenyésznek. További képek: 

Kerékpárral Hévízről Keszthelyre

Hévíz messze földön híres településéről kiépített kerékpárút vezet át a Nyugat-Balatoni régió fővárosába, Keszthelyre. A termálvízzel teli tó kifolyójánál is megtaláljuk a gyönyörű lótuszokat: meg néhány élelmes helyi lakost aki a csatorna partját szépen kiépítette és élvezi a tóban találhatónál csak enyhén hűvösebb gyógyhatású vizet - ingyen, de ez így van rendjén. A keskeny aszfaltcsík kezdetben hatalmas mocsárciprusok között vezet, majd kis emelkedőkkel érjük el Keszthely külvárosát, ahonnan még a Kis-Balaton vagy a Fonyód irányába is tekerhetünk tovább.

 

2. Csobánc vára:

A Balaton-felvidék egyik legszebb kilátása tárul a szeme elé annak, aki nem sajnálja a fáradtságot, hogy egy kellemes gyalogtúra keretében felsétáljon ide. Képeink a naplemente csodálatos időpontjában kászültek, a panoráma mesés:

Kilátás a csobánci várból...

A Balaton-felvidék egyik legszebb kilátása tárul a szemünk elé, ha felmászunk a tanúhegyek egyik legszebbjére: a 378 méter magas Csobánc várral koronázott tetejére. Nyári estén, a nyugati égbolton a látóhatárt karcoló nap még a sümegi várhegyet kontúrjait is a horizontra rajzolja, de tiszta időben nem csak a Badacsony és a szigligeti vár, mögötte pedig a Balaton, hanem még a csodálatos borokat érlelő Somló-hegy is feltűnik  a messzeségben.

 

3. Tihanyi-félsziget:

Az ország egyik legszebb tájegysége Tihany. A nyári képek felidézik az levendulák lila virágait, a túcskök ciripelését, az ég és a Balaton színét:

Körtúra a Tihanyi-félszigeten

Tihany: az ország egyik legszebb fekvésű települése. A félszigeten fekvő falucskát és az apátsági templomot  nyaranta tömegével keresik fel a turisták.

 

4. Béri andezitömlés, Cserhát:

A Nógrád megyében található, álmos kis falucska mellett geológiai világritkaságot találunk. Nézd meg Te is az itt készült fotókat:

Világritkaság Béren: az andezitömlés

Nógrád megye gyönyörű természeti csodákat rejt. A Börzsöny és a Mátra között megbújó dombság, a Cserhát kevésbé látogatott, mégis csodás vidék: látványosságai nincsenek túlreklámozva, éppen ezért meglátogatásuk idején nem kell olyan tömegre számítanunk, mint például Hollókőn.

 

5. Hámori-tó, Bükk:

A Bükk az Északi-középhegység egyik legszebb, de mindenképpen a legnagyobb átlagmagasságú tagja. Csodálatos erdei főleg ősszel lenyűgözőek:

Az őszi Bükk

A Bükk hazánk egyik legszebb hegysége. A Bükk értékeit megóvó Bükki Nemzeti Parkról itt olvashatsz fontos információkat. A Lillafüred és Bánkút környékén kivételesen szép erdők várják a kirándulni vágyókat, itt készültek képeink az őszi fényben fürdő bükkösökről  és a Hámori tóról. 

 

6. Gemenci erdő:

Gemenc vadregényes ártere a szarvasok birodalma. Nézd meg, milyen az utazás a gemenci kisvasúttal az itt készült képeken:

Kisvasúton a gemenci erdőben

A gemenci erdőben hangulatos kisvasútvonal üzemel. Pörbölyről indul a járat, és a nyári időszakban még nosztalgiavonat is jár a keskeny sínpáron: gőzmozdony vontatja a vagonokat. Sokkal természetkímélőbb módja ez az erdő mélyére jutásnak, mintha például gépjárművekkel kísérelnék meg ugyanezt.

 

7. Rám-szakadék:

A Rám-szakadék a Visegrádi-hegység egyik csodája. A szurdok bejárását megkönnyítik a beépített korlátok, de a hétvégén kialakuló nagy tömeget nem előzik meg. Nézd meg a Rám-szakadékot képekben:

Rám-szakadék

A Rám-szakadék vitathatatlanul az egyik leglátogatottabb természeti látnivaló a Visegrádi-hegységben. A Wikipédia adatai szerint egy évben több mint 60 ezer kiránduló keresi fel a területet: osztálykirándulások, baráti társaságok, családok.

 

8. Tündér-szikla, Budai-hegység:

A fővárosiaknak is jutnak a Természet csodáiból. A cikkben a Budai-hegység egyik legkedvesebb kilátópontját ismerheted meg:

Küszöbön túli Budapest - a Tündér-szikla

Budapest: dugó, kutyagumi, tömegközlekedés, aluljáró, rohanás. Budapest: Normafa, Hármashatár-hegy, Hűvösvölgy, Római-part, Kopaszi-gát. Kétarcú fővárosunk szerintünk legszebb részeit szedjük össze ebben a mini sorozatban.

 

9. Vadálló-kövek, Visegrádi-hegység:

A csodálatos Vadálló-kövek egyedülálló látványosságot nyújtanak a Prédikáló-szék felé túrázóknak. Nézd meg Te is:

Egynapos kirándulás Dömösről: a Vadálló-kövek és a Prédikálószék

A reggel már a Dunakanyarban ért. Jobb itt magamhoz térni, mint a Belvárosban nyüzsgésétől körülvéve. Felemelő érzés a dömösi "korrekt árak és udvarias kiszolgálás"-sal csábító vendéglátó-ipari egység teraszán legyűrni a diós patkót. Majd elindulunk felfelé, a kis kápolna tövében található forrástól intenzív szívdobogás kíséri a kapatót, de az első kilátópontnál kifújjuk magunkat.

 

10. Római-fürdő, Bakony:

A Bakonyban található különleges patakvölgy nagyon jó túracépont. A fotók innen:

Séta a Gaja-patak vízeséséhez: Római fürdő a Bakonyban

Tavasszal a Gaja-patak bőséges vízhozama széles vízesést varázsol a Bakonynána és Jásd között található, a népnyelv által Római-fürdőnek nevezett szurdokba.

 

11. Villányi-borvidék:

Villány: bor és kerékpártúra

Villány: már a dallamos név hallatán is összeszorul a szívünk- hányszor eresztettük már ki ennek a tájegységnek palackba zárt gazdagságát, illatok, ízek, zamatok formájában egy jól sikerült beszélgetés vagy egy kiváló vacsora, meghitt pillanat méltó kísérőjeként vagy hangulatfokozójaként. Izgatottan vártam, hogy feltűnjön a horizonton a Szársomlyó jellegzetes kúpja: ez már jelzi, hogy közel járunk a Villányi borvidékhez.

 

12. Ingókövek, Velencei-hegység:

Ingatag sziklák és kökörcsinek: tavasz a Velencei-hegységben

A Velencei-tó ideális választásnak tűnik, ha úti célt keresünk abban a kissé feszült idegállapotban, amit az okoz, hogy kinn gyönyörű az idő, mi meg a négy fal között kuksolunk. Elérkezett a pillanat, hogy kiejtsünk a kezünkből tollat, billentyűzetet, és irány a tópart!

 

13. Csóványos, Börzsöny

Csóványos felett az ég...

A Csóványos a Börzsöny hegység legmagasabb pontja, 938 méterre emelték majd koptatták a geológiai folyamatok. A Börzsöny igazi vadon: erdővel borított tömbje magasra kiemelkedik a környező tájból- és a napokban hazánkat borító felhőrétegből is.

 

14. Baradla-barlag, Aggteleki-karszt

Baradla-barlang - az Aggteleki-karszt UNESCO Világörökségi értéke

A tökéletes sötétség és a teljes csend helyett lenyűgöző látvány várt a Baradla barlang mélyén. A modern technikának köszönhettem, hogy nem borult rám a barlangok félelmetes sötétsége: a szépen kiépített, rozsdamentes acélkorláttal szegélyezett járdámat és a gyönyörű cseppkőformákat biztonságos világosságba borította a lámpák fénye. A barlangok, köztük a gyönyörű Baradla is, mindig lenyűgöztek: sohasem értettem miért halmozott fel a Természet ennyi szépséges formát és színt ebben a csöndben és a végtelen sötétben.

 

15. Megyer-hegyi tengerszem

A Hegyalja gyöngyszeme: Megyer-hegyi tengerszem

Észak-Kelet Magyarországon járva, ha már Sárospatakig utazunk, több érdekes látnivalót találhatunk.
Figyelmesen autózva, a várostól néhány kilométerre, a főút mellett egy tábla irányít „Tengerszem” felirattal a hegy (pontosabban magassága miatt domb) irányába. Lekanyarodva a Balaton-felvidékhez (vagy Toszkánához) hasonlatos táj fogad bennünket.
Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Rax-Alpok gyalogtúra - 1 nap
» Alpesi csúcsok: Tonion - 1 nap
» Magas-Tátra, Magisztrále út - 1 nap
» Magas-Tátra hágótúrák, Rovátka hágó (2288 m.) - 1 nap
» Magas-Tátra gyalogtúra: Kapor csúcs 2367 méter - 1 nap

Szállás ajánlatok

» Avelina Apartman *** Pula 13.507 Ft/főtől - Horvátország / Pula / Isztria / Európa
» Loncaric Apartman *** Selce 11.771 Ft/főtől - Horvátország / Kvarner-öböl / Selce / Európa
» Iva Apartman *** Banjol (Rab) 11.800 Ft/főtől - Horvátország / Rab / Kvarner-öböl / Európa / Rab-sziget / Banjol
» Dragan Apartman **** Rovinj 15.196 Ft/főtől - Horvátország / Rovinj / Isztria / Európa
» Ante Apartman ** Sukošan 13.191 Ft/főtől - Horvátország / Dalmácia / Európa / Sukosan

Információs oldalak

» Kalandtúra, aktív utazás
» Akciós városlátogatások!
» Látnivalók Amszterdamban
» Látnivalók Firenzében
» Látnivalók Párizsban
» Látnivalók Londonban
» 4 napos utazások

Cikkeink

» The North Face Reel Rock Filmfesztivál: kiváló bringás film a WHERE THE TRAIL ENDS - Kollmann András
» Cesky Krumlov hangulata - Kovács Attila
» Kiváló síszállás Ausztriában - Dorfhotel Seeleitn - Kovács Attila
» Kajakkal Kaprijén - Hudanik Zsolt
» Egyszerű csónaktúrának indult... De amit utána láttak, soha sem felejtik el... - Kovács Attila

Utazások

» Grúzia: kalandtúra a Kaukázusban - 12 nap
» Rax-Alpok gyalogtúra - 1 nap
» Alpesi csúcsok: Tonion - 1 nap
» Magas-Tátra, Magisztrále út - 1 nap
» Magas-Tátra hágótúrák, Rovátka hágó (2288 m.) - 1 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!