Túrasí, valódi kalandok télen is

Itt a tél, az Alpokban és a Kárpátokban, sőt az itthoni hegyekben már egy ideje elkezdett szállingózni, majd esni, végül szakadni a kövér pelyhű hó. Fehérbe borul a táj, és új dimenzió nyílik a kalandkedvelők előtt. A túrasí!

Tömegek indulnak ilyenkor a szerencsésebb hóhelyzetben lévő szomszédaink felé. Persze, lehet a felvonóra várva tuszakodni a sorban, síelésnek csúfolva a tömegnyomort. Van azonban három olyan sportág, ami nem csak szabadidős tevékenység: kőkemény erőfeszítéseket kíván a résztvevőktől, ellenben olyan élményekkel örvendezteti meg őket, amit legmerészebb álmaikban sem gondoltak volna. Ezek a hótapazás, a túrasí és a freeride.

A hótalppal bejárt csendes erdők után a sítalpon meghódított deres hegycsúcsok és a megsíelt kuloárok örökké az emlékezetünkbe égnek, olyan mélyen, hogy meghatározzák az értékrendünk alakulását a továbbiakban.

Mi is a túrasí? Egy, távolról hagyományos sílécnek és kötésnek tűnő valódi és értékes sporteszköz. A teleszkópos sí-túrabotot már ismerjük túráinkról, a sí pedig egy carvingléc és egy különleges kötés együttese. A kötés egy állítható méretű és oldható sarokrészű eszköz, ami felfelé haladáskor elnyílik a léctől, ezzel megkönnyítve a járást, a meredek hegyoldalon haladást pedig állítható magasságú sarokemelő segíti. A hegytetőre érve csak rögzítenünk kell a kötés sarkát, majd féktelen lesiklásba kezdhetünk a szűzhóban.

Persze a visszacsúszást is meg kell, hogy akadályozzuk hegynek felfelé. Ezt a sítalpra rögzített szintetikus alapanyagú "fóka" eredményezi, amely apró szálainak segítségével nem enged visszacsúszni a lejtőn. Ez a szövet öntapadós és megfelelő kezelés mellett sokáig használható, lesiklás előtt ezt le kell venni a sítalpról. Jeges terepen, fagyott firnen jó szolgálatot tesz egy firnvas, ami a kötésre rögzítve belefúródik a jeges felületbe, még jobb tapadást adva a sítúrázónak.

Mivel az érintetlen hegyoldalak veszélyeket hordoznak, erre létfontosságú előre felkészülni. Ez már otthon elkezdődik, fontos, hogy tájékozódjuk a hóhelyzetről, időjárásról, lavinaveszélyről. A legtöbb balesetet egyszerű otthon maradással is el lehet kerülni. Ha már a terepen vagyunk, figyeljük a hó állagát, a hegyoldal meredekségét, a terep tulajdonságait. Nagyon fontos lavinakurzusokon részt venni az igazán komoly kalandok előtt. Ebben online is segít a foka.blog.hu.

A lavina azonban teljesen váratlanul is lecsaphat a sítúrázó/freeride-oló kalandorra. Ezért él az a nagyon fontos szabály, hogy egyedül sehová sem indulunk el. Ezt kiegészíteném: Pieps nélkül sem indulunk soha télen a hegyekbe! Ez egy olyan jeladó, ami nagyban megnöveli a lavina által elsodortak túlélési esélyeit. Több méter hó alatt eltemetve is jeleket ad automatikusan, míg a többiek a saját eszközöket vételi módra állítva, szigorú keresési protokoll szerint fésülik át a hegyoldalt. A pontosság és a gyorsaság itt életfontosságú: egy óra után már csak 50% esélyünk van a túlélésre, két óra után ez az esély a 0 hoz közeli. Tehát Pieps lavinajeladó nélkül soha ne induljunk el.

Ha jól megy a síelés, és valami igazán komoly adrenalin-fröccsre vágyunk, akkkor mindenképpen érdemes elkezeni ezt a nemes és igen erőt próbáló sportágat. A kifogástalan felszerelés itt is kiemelt fontosságú: csak a legjobb minőségű és alapanyagú termékeket válasszuk erre az időtöltésre, hiszen nem csak egy könnyed kirándulásra indulunk. Szerencsére a hegymászásra használt felszerelések jó része ide is alkalmas, túrasít fókával pedig bérelhetünk is, de előbb utóbb mindenképpen érdemes saját felszerelést vásárolni.

Nemsokára indulhatunk, addig is fizikai, szellemi és felszerelésbeli felkészülést. Ebben segít a foka.blog.hu közreműködésével az utazom.com, szakértő leírásokkal, izgalmas túraajánlókkal, felszerelés-vásárlási segítséggel készülünk kedves olvasóinknak. Addig is, íme egy kis kedvcsináló a lejtők szerelmeseinek.

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!