Tragédia a Kereszt-nyereg alatt

Húsvét vasárnapján tragikusan végződött egy túra a Lengyel-Tátrában. A késő délutáni órákban a Lengyel-Öt-tó völgyéből (Dolina Pięciu Stawów Poslkich) a Kereszt-nyeregre (Krzyżne, 2012 m) vezető turistaúton két turista került bajba, közülük az egyik nagy magasságból történő zuhanás következtében az életét vesztette. Sérült társát a Tátrai Önkéntes Hegyimentők Egyesülete (TOPR) helikopterével a zakopanei kórházba szállították. A két nő vasárnap késő délután felfelé haladtak a Kereszt-nyeregre vezető turistaúton. Valószínűleg elvétették az utat, és nehéz, erősen kitett terepre jutottak. Egyikük megbotlott és kicsúszott, de szerencsére meg tudott állni egy fix ponton, ahonnan később a TOPR helikoptere mentette ki. Barátnője értesítette a hegyimentőket, majd úgy döntött, hogy megpróbál leereszkedni sérült társához, ami azonban tragikus döntésnek bizonyult.


Ereszkedés közben ugyanis ő is megbotlott, a mélybe zuhant, és a zuhanás következtében a helyszínen életét vesztette. A hegyimentők azt mondták, ha az értesítés után a helyén maradt volna, még ma is élne. Az elsőként kicsúszó, de a zuhanást túlélő, ám közben megsérült nőt a hegyimentők a zakopanei kórházba szállították. A gyorsan beálló sötétség miatt a zuhanás során életét vesztett turista holttestét az esti órákban a Roztoka-völgyből (Dolina Roztoki) hordágyon szállították le az aszfaltútra, a mentőakció 22:30-kor ért véget.
A Tátra magasabban fekvő régióiban jelenleg tipikus téli körülmények uralkodnak, a hóréteg vastagsága helyenként eléri a 80 cm-t, második fokozatú lavinaveszély van érvényben. A turistautakat sok helyen hó borítja, emiatt azok nyomvonala nem látható.

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Alacsony-Tátra: Csúcstúra a Király-hegyre (1946 méter) - 1 napos túra
» Szlovák Paradicsom – Hernád-áttörés - 1 nap
» Kócs-havas, Nagy-Kócs - 1 nap (új)
» Magas-Tátra, Nagy-Morgás csúcs - 1 nap
» Magas-Tátra, Magisztrále út - 1 nap

Információs oldalak

» Aktív nyaralás
» Via ferrata túrák kezdőknek és haladóknak

Cikkeink

» A Magas-Tátra télen - Kovács Attila
» Hogy éljünk túl ANYAGILAG egy tátrai balesetet? - magas-tatra.info
» Könnyű túra a Tátrában - a Zöld-tavi menedékház - Kovács Attila
» A Magas-Tátra természeti látnivalója - a Tarpataki-vízesések - Kovács Attila
» A Szlovák Paradicsom szurdokai - Kovács Attila
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!