Toszkána itthon- Bringával a Balaton felvidéken

Csendesen borzolja a tavi szél a tölgyek friss leveleit, csak néha kiált bele egy rigó a nyugalomba. Alattam a hegyoldal meredeken hullik alá egy vékonyka nádszegélybe, majd egyből a víz következik, egészen a messzi horizontig. Jobbra perzsaszőnyegmintás dombok nyúlnak a távolba: erdők, szőlők és színes falvak teszik változatossá a táj évezredes szövetét. Ha nem tudnám, hogy a  Tihanyi-félszigeten, a Csúcs- hegyen állok, és a Balatont illetve annak felvidékét szemlélem, komolyan elgondolkodnék, hol is található ez a csodás vidék.

A Dunakanyar valódi gyöngyszem,  az Őrség zöld dombsága nagyon szép, a Börzsöny és a Zemplén elzárt vadonja tényleg egyedülálló, a Hegyalja borai csodásak, a Mecsek és Villány is megállja a helyét, a többi középhegységünkről, tavunkról, borvidékünkről nem is beszélve.  Valamiért a Balaton-felvidék mégis kiemelt szerepet kapott az ország szép tájainak felsorolásában. Szerintem nem csak azért van ez, mert a Balaton jelentette hosszú évtizedekig a "nyaralás"  szó szinonimáját, hanem mert tényleg nagyon komoly tájképi értékkel rendelkezik. A tömegturizmus mára új célpontokat talált, a nyaralók azóta görögbe' meg olaszba' vonulnak, és már nem jelent akkora újdonságot egy repülős út távolabbi úti célok felkeresésére.

A Balaton-felvidék népszerűsége pedig nem hogy csökkent, de láthatóan reneszánszát éli: évről évre egyre jobban kiépített geológiai bemutatóhelyekkel, igényesebb szállásokkal, több tájékoztató táblával, tanösvénnyel, és több bringással találkozhatunk ezen a tájon. A kulturális és természeti látnivalókra igényes látogatók olyan értékeket lelhetnek fel itt, ami nemzetközi viszonylatban is megállják a helyüket. 

Toszkána, Provence vagy Andalúzia nem olyan helyek, amiket nagyon ajánlgatni kellene. Éppen ezért gyakran csalódással is szolgálnak, pedig csak azt kellene szem előtt tartani, hogy ezek a helyek sem díszletek,  beépített színészekkel: az emberek itt is élni és boldogulni akarnak, több-kevesebb sikerrel, talán a mienknél nagyobb vidámsággal és nyugalommal. A Balaton- felvidék sokkal őszintébb hely: csak kellemes meglepetésünk lehet. Az előbb sorolt felkapott turistacélpontok is az apró részletek tökéletességétől lesznek olyan hangulatosak: itt is ezek csiszolgatásával érhetjük el a még jobb hatást. 

A Balaton-felvidéken sokféle aktív nyaralási forma közül választhatunk: a túrázás, a kajakozás és a lovaglás mellett a kerékpározás a legnépszerűbb. Ez használja ki legjobban a táj adottságait: könnyen felfűzhetjük a látnivalókat egy vagy több napos bringatúrára. A terep szerencsére szelíden hullámzik, és nincsenek óriási kaptatók, ha hétköznap érkezünk, akkor a forgalom is elenyésző a falvak közötti aszfaltutakon. Köveskál kedves faluja nagyon jó kiindulópont, innen egy 25 kilométeres körre felfűzhetjük a környék,  a Káli-medence legszebb helyeit: a Hegyes- tű vulkánját, a szentbékkállai kőtengert, Kékkutat is. Ha van kedvünk, még egy salföldi kitérőt is tehetünk, ahol a hagyományos gazdálkodást bemutató major mellett feltétlenül nézzük meg a pálos kolostor romjait a falutól nem messze, az erdő közepén.

Ha több napos túrákat tervezünk, nagyobb szeletet is kanyaríthatunk a szépségből- megnézhetjük a festői Balatonhenyét, és a településtől északra a Balaton-felvidék legöregebb bükkfáját. Átruccanhatunk a Dörögdi-medencébe, amit körbetekerni önmagában is élmény, a taliándörögdi templom romjaiban is gyönyörű  gótikus íveitől a kapolcsi parasztházakig. Visszafelé jöhetünk Tapolca felé, így elképesztően szép vulkáni kúpok között kanyarog majd az út, de választhatjuk a Nagyvázsony és Óbudavár felé vezető visszatérési lehetőséget, ahol pedig a vár és a varázslatos kis falu látványa mellett balatoni panorámát is évezhetünk. 

Ne siessünk! Szálljunk meg itt néhány napra, próbáljuk átvenni ezt a nyugalmat és derűt, ami ezt a tájat jellemzi. A kerekezés után jól esik egy házias vacsora, egy pohár hűs bor, a környékbeli dűlők legjobb terméséből. Meg fogunk lepődni, hogy itthon is milyen kellemes élményekben lehet részünk. Kombinálhatjuk programunkat egy két kellemes túrával is, felmászhatunk a Szent Mihály-hegyen és a Badacsonyon kívül egy sor tanúhegyre, és várakhoz, kilátókhoz, és a Keszthelyi hegységben még egy sztupát is találunk. Tihanyban járva a visszhang helyett a Lóczy-tanösvényt keressük meg, no meg a levendulást- megéri. Ha vége szakad egy kalanddal és látnivalókkal teli napnak, azt pedig a sajkodi naplemente megszemlélésével tiszteljük meg: egészen biztosak lehetünk benne, hogy életre szóló élmény marad. 

 

 

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazások

» Kerékpárút Szlovéniából Olaszországba - a Millenniumi vasút nyomvonalán - 3 nap
» Portugál el Camino zarándokút kerékpárral - 14 nap
» El Camino zarándokút két keréken biciklitúra - 14 nap
» Öko-kalandtúra Costa Ricában -
» El Camino de Santiago zarándoklat - látnivalók, érdekességek, hasznos információk
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!