„Tiszta hegyek 2013”

Szeptember 28-án, hagyományosan a hónap utolsó szombatján több mint 1500 önkéntes segítségével rendezték meg a „Tiszta hegyek” nevű nagyszabású takarítóakciót, melynek során az önkéntesek a Magas-Tátrában és a Pieninekben több mint 500 kg. szemetet gyűjtöttek össze. „Legtöbben a Csorbai-tónál, a Tátralomnic és Matlárháza környéki útvonalakon, a Tarajkán, valamint a  Rohácsi-völgyben voltak, utóbbi helyszínen többnyire csehországi turisták takarítottak“ – nyilatkozta az akció egyik koordinátora, a Tátrai Nemzeti Park Állami Erdészetének munkatársa, Igor Stavný. Ezeken a helyeken az önkéntesek legnagyobb mennyiségben kommunális hulladékot és élelmiszerek csomagolóanyagait gyűjtöttek össze. Ugyancsak nagy mennyiségű szemetet gyűjtöttek össze a Tátralomnic és Barlangliget közötti közlekedési főútvonal mentén is.


A Tiszta hegyek akciót ebben az évben immár 35. alkalommal rendezte meg a TANAP Állami Erdészet a TANAP Igazgatóságával és a Pieninek Nemzeti Park Igazgatóságával együttműködve, és ebben az évben az önkéntes alapon működő Természetőrség is segítette munkájukat. Velük együttműködve a Szlovák Természet- és Tájvédelmi Szövetség, valamint a tátrai zergék megmentésére létrejött polgáris társulás tagjai a Poduplaszki-völgyben, a Tátra-csúcs alatt található hegymászó táborhelyet és környezetét takarították meg.
Harmincöt év leforgása alatt összesen 40 ezer belföldi és külföldi önkéntes kapcsolódott be az akcióba, az évek során 58 600 kilogramm, főleg kommunális és építési hulladék, az utóbbi években viszont többnyire élelmiszer csomagolóanyag gyűlt össze. Rekordévnek számít 1980, akkor 1400 személy 7655 kilogramm hulladékot szedett össze a turistautak mentén, abban az évben a legszennyezettebb a Kő-pataki-tó környéke volt, 3700 kilogramm szeméttel.
A hulladékgyűjtési akció célja tehermentesíteni a turistaútvonalakat, még mielőtt belepné azokat a téli hótakaró. „Nem hittük, hogy ez az akció ilyen hosszú életű lesz. Úgy tűnik, 35 évvel ezelőtt idealisták voltunk. Ezzel az akcióval szimbolikusan lezárjuk a nyári idegenforgalmi szezont, és egyúttal lehetővé tesszük a természetnek, hogy télen tisztábban pihenje ki magát” – mondta el még az akció előtt Marián Šturcel, a TANAP Állami Erdészet igazgatóhelyettese.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!