Találkozás a Hópárduccal - magaslati interjú Erőss Zsolttal 3800 méteren

Az Alpok hegyeiben mindenféle váratlan esemény érhet minket- ez így van Nyugat Európa legmagasabb pontján, a Mont Blancon is. A legkellemesebb ezek közül, ha egy igazi élő legendával, egy valódi példaképpel futunk össze a magaslati levegőn: Erőss Zsolttal, a Hópárduccal. Ő a leghíresebb székely-magyar hegymászó, hiszen már kilenc, 8000 méternél magasabb csúcsra mászott fel emberfeletti teljesítménnyel. A Hópárduc cím elnyerése is csúcsmászásokhoz kötődik: azok a hegymászók viselhetik ezt a megtisztelő címet, akik a volt Szovjetunió öt legmagasabb csúcsán álltak már.

Zsolt a Mont Blancon barátai társaságában járt, a Gouter menedékházban csíptem el néhány mondatra.


utazom.com: Nagyon büszkék vagyunk Rád, és a Lhotse mászásra, voltunk az előadáson is, ahol gyönyörű képeket láttunk.

Erőss Zsolt: Köszönöm, azóta még teljesebb lett a vetítés anyaga, előadókörútra is indultam vele, a helyszíneket és időpontokat megtalálhatjátok az oldalamon, a hópárduc.hu-n.

utazom.com: Köszönjük, megnézzük mindenképp. Mi hozott most erre a számodra reggeli edzésnek számító négyezresre? Ez egy felkészülés valami komolyabb teljesítményre?

Erőss Zsolt: Igen, az Annapurnára készülök, ennek a gyönyörű csúcsnak a megmászása a legközelebbi célom.

 
utazom.com: Olvasmányaim szerint a Föld 10. legmagasabb csúcsa veszélyes terep: a próbálkozók 1/3 a soha sem tér vissza az alaptáborba...

Erőss Zsolt: Valóban, a helyiek által az Aratás Istennőjeként tisztet csúcs meglehetősen lavinaveszélyes, de hiszek benne, hogy a több évtizedes tapasztalat és a kellő felkészülés meghozza gyümölcsét: a hőn áhított csúcssikert és a biztonságos hazatérést is.


utazom.com: Eredményes felkészülést és jó időt kívánunk! Hogyan, milyen edzésmódszerrel készülsz ezekre a teljesítményekre?

Erőss Zsolt: A felkészülési időszak épp most indul, rengeteg edzéssel, futással, túrával és sífutással készítem fel a szervezetem a Hegyen rám váró megpróbáltatásokra.


utazom.com: Drukkolunk és figyelemmel kísérjük a mászást. Mit mondanál azoknak, akik akár éppen a Te inspirálásodra a hegymászás nehéz, de lélekemelő szenvedélyének kezdenek hódolni?

Erőss Zsolt: Sajnos manapság általános, hogy a legtöbben mozgásszegény életmódot folytatnak. Az "extrém" sportok kiválóak arra, hogy sokkal jobb véleményünk legyen magunkról, megismerjük a határainkat. De csak kellő szakmai felügyelet mellett lehet belevágni az elő lépésekbe, hiszen a szükséges rutin vagy helyismeret nélkül hatalmas kockázatot jelentenek a hegyek! MIndig készüljünk fel tisztességesen fizikailag, az nem megy, hogy valaki az íróasztal mögül azonnal indulna a csúcsra. Fontos a fokozatosság: mielőtt nekivágunk a Mont Blancnak, gyakoroljuk a hegyekben mozgást az Alpok alacsonyabb csúcsain, például a GrossVenedigeren. Ismerjük meg és vegyük komolyan az időjárás jeleit, és mindenek előtt tiszteljük a hegyeket!

Köszönet az aggódóknak

Levél az itthon maradottaknak


utazom.com: Köszönjük szépen a beszélgetést, és a megszívlelendő tanácsokat! Jó mászást nektek!

Erőss Zsolt: Nektek is jó időt!

Erőss Zsolt fotói...

 

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!