Sörivók (részletek)

A tudomány általános terjedését mutatja azon körülmény, hogy a melegség ellenszereit valamennyien ismerjük. A sört, az aludttejet és a fagylaltot.

Az olyan embert, aki odáig vetemedik, hogy aludttejet igyék, nem becsülhetem annyira, miszerint tanulmányt írjak róla; a fagylalt-fogyasztók sem emelkedtek oly magasra, hogy rokonszenvemet lenyújthatnám nekik, de már a sörivóknak tisztelet, becsület, leveszem előttük a kalapom.

Az igazi sörivó vágyó pillantása a pincér felé fordul s keze előre utána nyúl a habos folyadéknak.

A gyönyör andalító édessége következik...

Emberünk szeme csillogóbb lesz, szemöldjei felhúzódnak egész a homlokáig, majd behunyja a szemeit a nagy kéj előérzetében, ajkához emeli a boldogító edényt s félig kiüríti...

A gyönyör kifárasztotta. Lankadtan dől hátra székében s sóvárgó élvezettel és hálásan pislog az ólomtalapzatán nyugvó pohárra, melynek fedelét gondosan lecsattantotta. A hab maradékai a szája környékén gyöngyöznek; koca ivó letörülné a zsebkendőjével, ő a nyelvét nyújtja ki s azzal nyalogatja le a pusztulás útjára tévedt italt.

Vártatva iszik és keveset, az első krigli háromnegyed óráig tart.

A második pohárnál azonban már egyszerre megváltozik a taktika. A második pohárnak az a természete, hogy egy hajtásra kell meginni. A harmadik pohárról is ugyancsak ezt tartja a szentesített ősszokás.

A mi emberünk - most kezdi magát jól érezni. Arca átdicsőül s bizonyos barnás fényt vesz fel, haja a homlokára csüng le, cilindere hátrább ereszkedik, a sörnek felét kiönti, mert keze reszket s alig bírja megtalálni a szuezi kanálishoz, akarom mondani a szájához vezető utat. Feje lomhán konyul le s csöndes bólingatás közben odaütődik az asztalhoz...

Részletek Mikszáth Kálmán: Sörivók című írásából

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!