Sorban állás nélkül a Gáspár-csúcsra

A Gáspár-csúcs (Kasprowy Wierch) a nyári szezonban a Lengyel-Tátrába érkező turisták egy részének szinte kötelező célpontja. Elsősorban a lengyel, de nagyon sok külföldi turista számára is a Lengyel-Tátra egyik látványossága a Gáspár-csúcsra történő felvonózás, amely több magashegyi túra, valamint számos hegymászó útvonal kiindulópontja egyben. A felvonót üzemeltető Lengyel Kötélvasutak (Polskie Koleje Linowe) 2013-ban bevezette a felvonóra történő, elővételben történő jegyvásárlás rendszerét. Erről közel egy évvel ezelőtt a www.magas-tatra.infooldalon is beszámoltam egy korábbi bejegyzésben. Előre váltott menetjegyet a tervezett utazás előtti szinte utolsó pillanatban, akár 2 órával indulás előtt is vásárolhatunk.

A Gáspár-csúcs turisztikai értékét már a XIX.-XXI. század fordulóján felfedezték a turisztikai szakemberek. A csúcs nagyjából a Lengyel-Tátra vonulatának közepén helyezkedik el, és télen-nyáron lenyűgözi a turistákat. A drótkötélpálya lehetővé teszi, hogy gyakorlatilag erőfeszítés nélkül feljussunk a csúcsra, ahonnan egyedülálló kilátás nyílik a Tátra csúcsaira, és kézzelfogható közelségbe kerülhetünk a természeti szépségekhez. Az 1987 méter magasságú csúcsra vezető drótkötélpálya 1936-tól üzemel, ez volt az első ilyen típusú építkezés Lengyelországban. A felvonó üzemeltetésének első 70 évében a szolgáltatásokat mintegy 38 millió turista vette igénybe. A felvonót 2007-ben korszerűsítették, ekkor lecserélték a korábbi vagonokat, az új vagonok 2007 decemberében kezdték meg a közlekedést.

A Gáspár-csúcsra történő felvonózás napjainkban is rendkívül népszerű. Ahhoz azonban, hogy bejussunk a kabinokba, előbb meg kell vásárolnunk a menetjegyet. A felvonó a nyári szezonban a természetvédelmi szempontok figyelembe vételével csak félig kihasználtan üzemel, ami azt jelenti, hogy óránként 180 személyt szállít fel a csúcsra. Emiatt érdemes élni az elővételben történő jegyvásárlás lehetőségével, mellyel több órás sorban állás nélkül, a hagyományos jegyvásárlást elkerülve rövid idő alatt a csúcsra juthatunk.
Az elővételben történő jegyvásárlásra a Lengyel Kötélvasutak honlapján van lehetőség. Itt előbb érvényes e-mail címmel regisztrálnunk kell. A regisztráció során egyéb adatok mellett meg kell adnunk lakhelyünk postai irányítószámát (ez csak lengyel település lehet), valamint telefonszámunkat is. Külföldről (pl. Magyarországról) történő elővétel esetén irányítószámként megadhatjuk Zakopane irányítószámát (34-500 formátumban), telefonszánként pedig az 123456789 számsort kell beírni. A más hasonló oldalaknál is megszokott módon itt is el kell fogadnunk a felhasználási feltételeket, majd a regisztráció elküldése után e-mailben megkapjuk a regisztráció érvényesítéséhez szükséges kódot. Ezután máris megvásárolhatjuk menetjegyünket. Miután beléptünk a fiókunkba, ki kell választani a tervezett utazás dátumát és időpontját. Megadhatjuk, hogy milyen típusú (csak fel, csak le, oda-vissza) jegyet szeretnénk, hogy normál árú, vagy kedvezményes jegyre van szükségünk. A menetjegy ára megegyezik a hagyományos módon vásárolt menetjegy árával, de az elővételben történő jegyvásárlás esetén plusz 10 złoty foglalási díjat is felszámolnak.
Az előreváltott mentjegy on-line történő kifizetése után a vásárlás során megjelölt módon, e-mailben vagy SMS-ben kapunk egy egyedi, vonalkóddal ellátott menetjegyet. A kinyomtatott, vagy okostelefonunkra érkezett menetjegyet a beléptető kapuk felismerik, így a felvonóhoz érkezve nincs akadálya annak, hogy megkezdjük az utazást a Gáspár-csúcsra. Egy felhasználó egy napra maximum 7 db. jegyet vásárolhat elővételben, ezt maximum 30 nappal, legkésőbb pedig 2 órával a tervezett utazás előtt tehetjük meg. A felvonó menetideje kb. 20 perc, az üzemidő a nyári szezonban 7:00-19:00 óra között közlekedik. A felvonóra szóló menetjegy magában foglalja a Tátrai Nemzeti Parkba (TPN) történő belépő árát is.
Az időjárás a hegyekben gyorsan változik, és nagyon szeszélyes, nyáron a Gáspár-csúcson -20 és +40 °C között változhat. Annak érdekében, hogy a csúcson várható hőmérsékletnek megfelelően öltözködjünk, és felkészültek legyünk a gyors időjárásváltozásra, érdemes indulás előtt tájékozódni a hegyen uralkodó időjárási feltételekről. Erre lehetőségünk van a PKL honlapján is, hiszen a felvonót üzemeltető társaság a Gáspár-csúcson több webcamerát is üzemeltet, melyek felvétele on-line megtekinthető a cég honlapján.

Forrás és fotó: http://www.portalgorski.pl

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» A Kis-Fátra legmagasabb csúcsa és főgerince - 1 nap
» Szlovák Paradicsom – Hernád-áttörés - 1 nap
» Magas-Tátra, Magisztrále út - 1 nap
» Alacsony - Tátra főgerinc, Gyömbér - Chopok - Dereše - 1 nap
» Magas-Tátra gyalogtúra: Kapor csúcs 2367 méter - 1 nap

Információs oldalak

» Aktív nyaralás
» Via ferrata túrák kezdőknek és haladóknak

Cikkeink

» A Magas-Tátra télen - Kovács Attila
» Hogy éljünk túl ANYAGILAG egy tátrai balesetet? - magas-tatra.info
» Könnyű túra a Tátrában - a Zöld-tavi menedékház - Kovács Attila
» A Magas-Tátra természeti látnivalója - a Tarpataki-vízesések - Kovács Attila
» A Szlovák Paradicsom szurdokai - Kovács Attila
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!