Sárhányó 45 perc alatt

 

Országúti bringasárhányóra volt szükségem, ezért körbeszaglásztam a város egy részét, hogy milyen a felhozatal. Nem valami nagy durranás, kicsit gazdagabb kínálatra számítottam. Van fekete, fehér, pepita, pink és még pár szín, de a típusok nagyjából egyformák.

Nem árt az elején megnézni a vázat, hogy egyáltalán vannak-e rajta sárhányótartó furatok. Ha nincsenek, akkor a dolog nagyban egyszerűsödik, mert gyakorlatilag marad a gumis megoldás, ami még esztétikus. Persze lehet bilincset használni, ha nincs más megoldás (a Bajnokban 300/db).

Volt egy ilyen felgumizható sárhányóm, amivel még lötyöghettem volna, de az évek alatt annyira deformálódott, hogy percenként igazgatni kellet. Ezt a típust sehol nem találtam, pedig jó konstrukció. Kb. két perc alatt akármire felteszed, ha kell és leveszed, ha nem kell. A Decathlonban lehet kapni 8790 Ft-ért, kicsit húzós.

 

A Rocket Bikes-ban kötöttem ki, mint ahogy azt gondoltam az előzetes kutatásom alapján. Gyorsan kicsengettem a 3500 forintot és már indultam is volna, amikor búcsúzásként megkérdezték tőlem, hogy szereltem-e már ilyet? Erre a kérdésre nem voltam felkészülve. Basszus, csak egy sárhányó, gondoltam, nem lehet valami bonyolult dolog. Ok, csak szólok, hogy járt már itt olyan rafkós bringás csávó, aki egy óra múlva zokogva jött vissza segítséget kérni, mesélte a boltos srác. Akkor viszont kukkantsunk bele, mondtam, és vegyük át, hogy miről lehet szó. Szeretek szerelgetni, de ebben a történetben magamra ismertem, és ezek után nem engedhettem meg magamnak, hogy egy óra múlva totál kikészülve menjek vissza segítségért. Összességében tényleg nem egy nagyetvasz, de kétségtelen, hogy megérte végighallgatni a szerelés menetét és a kritikusabb helyzetek megoldásait.

Ahogy hazaértem, neki is fogtam a munkálatoknak. Kicsomagolás, helyzetfelmérés, szerszámok gondos elrendezése a konyhában. Mivel elhangzott a 45 perces szintidő, ami elfogadható egy kezdőtől, erre készültem. Stopper indít, hajrá! Csavarozzuk fel a tartópálcákat. Ok, de hol vannak a csavarok? Gyorsan telefon, már itt megbuktam, de hátha otthagytam a boltban. Megtudtam, hogy ehhez a modellhez nem tartozék a csavarkészlet, amivel fel lehet szerelni az egészet. Azért ez röhej. Szükség van 4db 8mm-es csavarra és anyára, ha a vázon nincs menet. Vissza a boltba, ez tipikus, gondoltam, mindig ez történik velem. Jó, hogy nem a bringát hagytam ott. Mire hazaértem, már félig kikészültem, pedig csak akkor kezdődött a szerelés.

  1. Hátsó fék le, a tartókonzol felhelyezése, majd fék vissza.
  2. Pálcák felcsavarozása.
  3. 4db. papucs (műanyagbigyók) bepattintása.
  4. 4db. műanyagbigyó pálcára húzása.
  5. Pálcák hosszának megjelölése. Itt kezdett izgalmassá válni a munka.
  6. Pálcák méretre vágása egy csípőfogóval. Ha túl rövidre vágja az ember, akkor bukta a sárhányót, és vagy visszamegy könyörögni csak pálcákért, ami elég reménytelen és kellemetlen, vagy nagyvonalúan vesz egy másikat valahol máshol, esetleg hagyja a francba az egészet.
  7. Fékre szerelt konzol formára hajlítása (hátsó kerék kivétele).
  8. Papucsok és műanyagbigyók összecsavarása.
  9. Sárvédő rögzítése a hátsó villa merevítőjéhez, csavarral vagy kábelkötegelővel.

 Szerelés, néhány képben.  

              

 

 

 

  

Az első sárvédő nagyjából ugyanez a történet, talán egy leheletnyit egyszerűbb.

A 45 perces szintidő simán hozható, pláne ha részesülünk sárvédő felszerelési oktatásban. Szép lett. Kicsit dobott a bringa megjelenésén, és nem leszek nyakig latyakos, ami nagy dolog. Az egyetlen szépséghiba, hogy a cipő még így is tiszta latyak lesz.

Nehéz döntés előtt állok. Esztétikára vagy a funkcióra figyeljek? A Hajtiból szerváztam egy gumiszőnyeg darabot, amit felköthetnék a sárhányóra, ezzel megkímélve a cipőmet és a lábfejemet. Hibátlan megoldás, csak nagyon ronda. Valószínűleg ez lesz, de még adok egy pár napot az idei télnek, hátha afrikai eredetű száraz melegfront éri el hazánkat, ami tartja is magát április 22-ig. A másik lehetőség, hogy beszerzek a Hajtiéktól egy kamáslit 4800-ért, ami megvédi a lábamat. Ebben az esetben viszont a szárazon tartásba befektetett tőke nagysága túllépi a kritikus határértéket.

 

 

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!