Sanghaji biciklik

Volt egy kép a fejemben Kínáról, ahogy egymillió ember bringázik reggelente a munkába. Az utcák a biciklik ciripelésétől hangosak, sehol egy kocsi, egy busz vagy gyalogos. Csak bringa. Még a kilencvenes évek elején égett a szemembe ez a kép, de olyan dög erősen, hogy azóta is minden Critical Mass-en arra gondolok, hogy ez a színes kis társaság most épp egy hatalmas gyárba igyekszik lenyomni azt a könnyű kis tíz-tizenkét órás munkaidejét, amit erre a napra írtak elő. Szóval valamilyen érthetetlen romantika vagy frusztráció dolgozott bennem, hogy feldolgozzam a látottakat, és megértsem a kínai critical mass-t.
A minap találkoztam Balogh Attilával, aki részben fotós, de főleg sanghaji lakos. Leültünk, és egy tök jót beszélgettünk a kínai biciklikről (részben). Attila sanghaji biciklijét nyugodtan nevezhetjük tipikusan kínainak vagy hollandnak, ha úgy jobban tetszik. Egy városi legenda szerint valamikor a XIX.-XX. század fordulóján a holland királynő küldte ajándékba a császárnak ennek a biciklinek az ükapját, aki aztán nagy szerelembe esett a kínai iparral, és sok-sok kis biciklijük lett. Azért a vérvonal így első ránézésre is érezhető. Semmi extra. Az egyik tolórúdból bowden lett, de nagyon mást nem változtattak rajta. A klasszikus fékpofák nem a felni oldalán fognak, ahogy azt megszoktuk, hanem a küllők mellett, a felni tetején húznak.


Gondolom a bevált dolgon ne változtass jeligére gyártják ezt a mai napig, mint Honecker barátunk a Trabantot. Kágéestés emlékeim szerint ennek a bringának kéne a legolcsóbbnak lennie a piacon, de ez messze nem így van. A 700 jüanos árával, (ami kéthavi fizetés) drágább, mint egy közepesen felszerelt márkás (mondjuk Giant) mountainbike. Tehát ezt a gépet nem mindenki engedheti meg magának, de ha rászánod a pénzt, akkor mint az úri szabónál állítják össze az igényeid szerint. Itt kezdett gyanússá válni, hogy valami alapvetően nem stimmel azzal, amit elképzeltem. Mountainbike?! Naná!
Kapisgáltam, hogy Kína egy kicsit szórakozottan diktatorikus gazdasági nagyhatalom, de ahol ekkora mosollyal teker egy fülig szaros bringás, ott tényleg átalakultak a dolgok. A tömegközlekedés kiépülésével arányosan tűnnek el a biciklik. (Éppen fordítva, mint itthon.) Sanghajban nem vehetsz benzines robogót, csak villanyost. A bringáknak rendszámuk és forgalmijuk van a lopások miatt. Azért ezt a rendszám dolgot nehezen emésztem meg, mert ahol van rendszám, ott a törvény az úr, ha lopás megelőzési műveleti egységnek nevezik, akkor is. Kínában is mindenféle biciklit lehet látni, mint bárhol máshol a világban, de az ázsiai teherhordó bi-triciklik felülmúlhatatlanok.


Az új generáció futára, a villanyos robogós. Finoman cizellált, érzékeny gép, színben összhangban tartott szalagokkal átkötve. A dobozokból ítélve értékes áruval megrakva.


A régi triciklis iskola egy képviselője szépen megpakolva. Természetesen a súly nem egyenesen arányos a mérettel, amit cipel. Talán ételkihordó, de akkor is.
És a téma győztese. Döbbenet.


Nem szabad megfeledkeznünk a kétkerekű teherszállítók kötéltáncáról sem.
És végül a klasszikus felállás. Köszönet a fotókért Balogh Attilának. A fotók egy része és sok másik látható lesz Holch Gábor: Mindenki szellemi kalauza: Kína c. könyvében. www.joszoveg.hu

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Shanghai és Peking a szuperexpresszel - 8 nap
» Peking - Xian - Shanghai - 10 nap
» Peking-Shanghai a puskagolyó expresszel - 8 nap
» Kínai Nagykörút - 13 nap
» Kína - Ezt látnia kell! - 12 nap

Információs oldalak

» Incentive utazások - üzleti utaztatás

Cikkeink

» A világ legnagyobb épülete - Etédi Alexa
» Kína 10+1 legnépszerűbb látnivalója - Kovács Attila
» Ledobták a nagy melegtől a fejüket a Nyári Palota Buddhái - Etédi Alexa
» A világ legmagasabb felhőkarcolójának építése kezdődött meg - Etédi Alexa
» A világ 10 leglátogatottabb látványossága - Etédi Alexa
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!