Pozor lavini! Hótömegek és technika

A téli táj ugyanattól szép, amitől életveszélyes: a hegyoldalakon felgyülemlett hó gyakran, különböző okokból és formában megindul lefelé, maga alá temetve sízőt, mászót, túrázót. Hogy mit lehet ellene tenni? Néha semmit, néha viszont segíthet a modern technika.

Először is szögezzük le jó előre: a téli hegyek sokkal komolyabb felkészültséget, felszerelést, helyismeretet és tapasztalatot követelnek meg.

 

 

Míg egy nyári túrán elég, ha megvan a kondink, figyelünk az időjárás változásaira, és a tájékozódásra, télen hatványozottabb a a veszélyek száma és fárasztóbb a túra, nagyobb baj lehet egy egyszerű eltévedésből. Lavinaismereti oktatásokon, stabil sítudáson, kiváló felszerelésen kívül is komoly lélekjelenlétre is szükségünk van, egy egy helyzet kezelésénél, egy mentés megszervezésénél. Nyáron is alapvető fontosságú, hogy tisztában legyünk a segítség nyújtásának feltételeivel, de télen is csak úgy induljunk el a hegyekbe, ha minden eshetőségre felkészültünk, a több napi élelem és száraz ruházat bepakolásától az összes fontos telefonszám elmentéséig. Még ez sem véd meg mindentől: folyamatos figyelemre és körültekintésre van szükség, méterről méterre, percről percre figyelnünk kell a hó és a hegyoldal állapotát, ezért, és a nehezebb haladás miatt is egy téli túra sokkal fárasztóbb mind fizikálisan, mind mentálisan. Meg kell tanulnunk beosztani a tartalékainkat, és tudati és erőnléti szinten us a legjobbat kell kihoznunk saját magunkból. Kötelező figyelni az előrejelzést indulás előtt. Az Alpokban és a Tátrában a tapasztalt lavinaszolgálatok figyelemmel kísérik a hótömegek alakulását, és előre jelzik a veszélyeke. Ilyenkor egyszerűen otthon kell maradni, vagy alacsonyabb régiókban, erdős vidéken túrázni, hótalpazni, esetleg pályán csiszolgatni a sítudást. Időjárás és lavina előrelezés: freemeteo-hegyi időjárásjelentés lawine.at-lavinaelőrejelzés Ausztriából tartományokra bontva slf.ch-svájci lavinajelentés avalanche.org-országonkénti lavinajelentés magashegyi időjárás- név szerinti keresővel a legközelebbi 20 csúcs kiemelt előrejelzésével chamonix.com-a Chamonix-völgy és a Mont Blanc időjárása yahooweather-Európai városszintű időjárásjelentés ilmeteo-részletes olasz időjárásjelentés, csapadék-valószínűséggel Néha azonban a legjobb előrejelzés sem ér sokat: a terület nem egységesen jelent veszélyt és a közepesen veszélyes helyeken halnak meg a legtöbben. Hogy miért? A válasz a fókán. Ha az indulás mellett döntünk, akkor természetesen használjunk Piepst, vagy lavinajeladót, hiszen ez is lehet az odafigyelés és a tapasztalat mellett a túlélés záloga, főleg, ha megtanuljuk használni. Azt is megtehetjük, hogy a kötelező lavinajeladón kívül más modern eszközzel is felszerelhetjük magunkat. Ilyenek például a Black Diamond Avalung eszközei, amik az elsodort személy légzését segítik amíg a mentésére érkezők kiássák a hó alól.

A másik hátizsákra szerelhető eszköz a LavinenBall, ami felfújódik, ha megrántjuk ha megrántjuk a kioldózsinórt, és a hógörgeteg felszínén lufiként maradva, elvezeti hozzánk a keresőket. Valamiért ebben a technológiát jobban működőnek gondolom, mint a légzsák elvén működő, de újratölthető hátizsák-betét, az ABS vagy a Snowpulse, ami nagyjából hasonló elven működik.

Ha ezekkel az eszközökkel, de mindenképpen fokozott odafigyeléssel és felkészüléssel felvértezve indulunk a havas vadonba, biztosak lehetünk abban, hogy olyan élményben lesz részünk, ami csak kevés szerencsésnek adatik meg. Van egy mámora a teljes magadra utaltság szabadságának, lélekemelő érzés a hegyóriás oldalában piciny, de száguldó pontként belehasítani az érintetlen porhó közegébe. Ha túléljük a kalandot, minden bizonnyal a legnagyobb lesz, amit csak átélhetünk nyúlfarknyi ittlétünk idején.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Alpesi kirándulás Ausztriában, Grünsee - 1 nap
» Alpesi kirándulás Ausztriában, Hinteralm - 1 nap
» Rax-Alpok gyalogtúra - 1 nap
» Medve-szurdok túra - 1 nap
» Schneeberg (2076 méter) - 1 nap

Információs oldalak

» Aktív nyaralás
» Via ferrata túrák kezdőknek és haladóknak

Cikkeink

» Tavasz az Alpokban. Helyesebben: felette... - Kovács Attila
» A Marmolada felülről - Kovács Attila
» Az Alpok legszebb tájain - Kovács Attila
» A kalandóra - Suunto Ambit 2 -
» A Medve-szurdok létráin - Nagy Árpád
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!